11.6.23

Συντριβή drone στη Ρωσία...


...αναφορές για αντεπίθεση της Ουκρανίας σε τέσσερις περιοχές της...
Τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο χωριό Στρελκόβκα, στην ρωσική περιφέρεια Καλούγκα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, Βλαντίσλαφ Σάψα, που δεν ανέφερε θύματα.

Στο... μεταξύ άδειος εμπορευματικός συρμός εκτροχιάστηκε στη νότια περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης Βιάτσελαβ Γκλάντκοφ, προσθέτοντας πως η αιτία δεν είναι ακόμη γνωστή.

Οι εκρήξεις και οι επιθέσεις σε αυτή την τελευταία περιφέρεια της Ρωσίας είναι καθημερινές το τελευταίο διάστημα, με τις αρχές να κατηγορούν είτε τον ουκρανικό στρατό, είτε δολιοφθορείς προσκείμενους στο Κίεβο.
Μετά τη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν περί έναρξης της ουκρανικής αντεπίθεσης αλλά και την παραδοχή Βολοντίμιρ Ζελένσκι για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη, νέες αναφορές τις προσδιορίζουν σε τουλάχιστον τέσσερις περιοχές του μετώπου.
 
Εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά υποστήριξε ότι αυτές προχώρησαν έως και 1.400 μέτρα σε περιοχές του μετώπου Μπαχμούτ ενώ Ρώσοι ανέφεραν ουκρανικές προελάσεις βορειοδυτικά και βορειοανατολικά του Μπαχμούτ, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Ρωσικές πηγές ανέφεραν ουκρανική δραστηριότητα στην περιφέρεια Λουχάνσκ κοντά στην Μπιλοχόριβκα, ενώ ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν τοπικές επιθέσεις στη συνοριακή περιοχή Ντόνετσκ-Ζαπορίζια, ιδιαίτερα στην Βελίκα Νοβοσίλκα. Σύμφωνα με το ISW, οι ουκρανικές δυνάμεις στη δυτική περιφέρεια Ζαπορίζια σημείωσαν κέρδη κατά τη διάρκεια αντεπιθέσεων νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά του Όρεκοφ, ενώ υπήρξαν απώλειες στις αρχικές επιθέσεις εναντίον ορισμένων από τις καλύτερα προετοιμασμένες ρωσικές δυνάμεις.  

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι ο στρατός της απώθησε ουκρανικές, δυνάμεις που προσπαθούσαν να προελάσουν στις περιφέρειες Ζαπορίζια και Ντανιέτσκ καταφέρνοντάς τους βαριές απώλειες. «Οι συνολικές απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων στις προαναφερθείσες περιοχές μέσα σε μια μέρα έφθασαν ως και τους 300 στρατιώτες, τα 9 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 4 Leopard, και τα 11 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 4 αμερικανικών Bradley», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ, προσθέτοντας πως καταστράφηκε επίσης αυτοκινούμενο πυροβόλο CAESAr.

 

Οι ουκρανικές δυνάμεις, που έχουν αρχίσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή τους, προσπάθησαν να προελάσουν κοντά στην πόλη Ορνίχιβ και στα σύνορα των περιφερειών Ζαπορίζια και Ντανιέτσκ, νότια του χωριού Βελίκα Νοβοσίλκα, πρόσθεσε. «Όλες οι επιθέσεις του εχθρού απωθήθηκαν» υποστήριξεδιαβεβαιώνοντας πως χτυπήθηκαν από το ρωσικό πυροβολικό δυο ουκρανικοί σχηματισμοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: