30.6.23

ΣΥΡΙΖΑ με καπετάνιο το... «νέο κύμα»...


Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να συνεδριάσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δρομολογήσουν τις συνεδριακές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην εκλογή ηγεσίας από την «βάση» του κόμματος. Δηλαδή την νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και φυσικά τον νέο πρόεδρό του μετά το «σοκ» της πρωτοβουλίας του... Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. 

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι διεργασίες έχουν «χτυπήσει κόκκινο» και οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.

Η νέα γενιά

Το βάρος της ευθύνης για την περεταίρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πέφτει κατά κύριο λόγο στην νέα γενιά στελεχών του κόμματος. Αφού – αντικειμενικά - θα είναι «εκπρόσωποί» της τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να δώσουν το στίγμα της ανανέωσης του κόμματος. Έτσι ώστε να ανταποκριθούν σε αυτό που ανέφερε και στην δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας: 

«Την ανάγκη να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί». 

Διαφαίνεται επίσης η αναγκαιότητα του να έρθουν στο προσκήνιο άνθρωποι που θα διαθέτουν μεν πολιτική – ακόμη και κυβερνητική- εμπειρία, διατηρώντας παράλληλα ένα «άφθαρτο» πολιτικό προφίλ, ενώ ταυτόχρονα στην σημερινή συγκυρία διαθέτουν «γείωση» με την κοινωνία. Κάτι που πρωτίστως μπορεί να πιστοποιήσει ο βαθμός αποδοχής τους στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αν και υπάρχουν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτουν τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, «ακούγονται» ιδιαίτερα τα ονόματα της Έφης Άχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση. Η πρώτη ήταν μέχρι πρότινος τομεάρχης Οικονομίας και έχει ως γνωστόν θητεύσει στο υπουργείο Εργασίας ενώ ο δεύτερος είχε την ευθύνη του τομέα Ανάπτυξης και έχει θητεία στο ανάλογο υπουργείο όπως και στο ΥΠΕΣ. Αμφότεροι είναι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας εκλεγεί εμφατικά στις περιφέρειες τους.

Ένα δεδομένο που δεν ισχύει για τον Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος στην τελευταία προεκλογική περίοδο αναδείχθηκε σε θετικό «πρωταγωνιστή» στην δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο γνωστός εργατολόγος έχει φημολογηθεί ως ένας δυνητικός υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος παρά το ότι δεν μπορεί να μετάσχει στις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συσχετισμοί

Συνολικά και ανεξαρτήτως ονομάτων, η νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έρχεται στο προσκήνιο. Μάλιστα καταγράφεται η εικόνα πως διαμορφώνει τόσο μεγάλη δυναμική ώστε να μπορεί να υπερκεράσει τους υφιστάμενους συσχετισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς δηλαδή που διαμορφώθηκαν μετά το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την Άνοιξη του 2022 τόσο στις συνεδριακές διαδικασίες όσο και μετέπειτα στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία.

Υπό αυτό το πρίσμα αποτελεί ερώτημα αν η «ισχυρή» συνιστώσα της Κίνησης Μελών π.χ θα θελήσει να εκφραστεί εσωκομματικά με την υποψηφιότητα κάποιου προσώπου. Αν και είναι αναμφισβήτητο ότι διαθέτει στελέχη που είτε έχουν ευρεία αποδοχή, είτε επιθυμούν να είναι υποψήφια. Αντίστοιχα ερωτηματικά υπάρχουν και για το αν η Ομπρέλα θα θελήσει να έχει «δικό της» υποψήφιο ή θα αντιστοιχηθεί πίσω από κάποιον «εκπρόσωπο» του «νέου κύματος» πράγμα που θεωρείται το πιο πιθανό. Επίσης ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποιες υποψηφιότητες με προσωπικό στίγμα, όπως αυτή του Παύλου Πολάκη αν και δεν θεωρείται ότι θα έχει ιδιαίτερη τύχη.

Ταχύτητα και σαφήνεια

Τα όργανα που θα κληθούν να αποφασίσουν για πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσουν και σαφή κατεύθυνση τόσο για τον ρυθμό όσο και την ποιότητα των εξελίξεων. Με δεδομένο ότι οι επόμενοι πολιτικοί «σταθμοί» είναι η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο και φυσικά οι Ευρω-εκλογές στις αρχές Ιουνίου του 2024 είναι εμφανές πως το ζήτημα των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ περιορισμένα χρονικά περιθώρια και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στον Ιούλιο. Επίσης στην συγκυρία αυτή δεν φαίνεται να υπάρχει «πολιτικός χρόνος» για «ενδιάμεσες» η «μεταβατικές» λύσεις.

Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό θα αποτελέσει πιθανότατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που καλείται να επιλέξει τον πρόεδρό της την ερχόμενη εβδομάδα λίγες ημέρες πριν την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Το όνομα που σχεδόν …αυτονόητα ακούγεται για την θέση είναι αυτό της Όλγας Γεροβασίλη, εξαιτίας της κοινοβουλευτικής της εμπειρίας αλλά και της θέσης που έχει ως γραμματέας της Κ.Ο....

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: