29.6.23

Τρίζει η καρέκλα του...


Αποδυναμωμένος έχει βρεθεί πλέον ο Πούτιν μετά την ανταρσία της Βάγκνερ το περασμένο Σάββατο με την παντοδυναμία της εξουσίας του τίθεται ...πλέον ανοιχτά υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος στο βάθος βλέπει σύγκρουση διαφορετικών συμφερόντων μεταξύ τμημάτων της ρωσικής ελίτ.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος έχει αφιερώσει τις τελευταίες μέρες σε δημόσιες εμφανίσεις και επικοινωνιακές παρεμβάσεις προκειμένου να αποκαταστήσει την εικόνα του ως του ισχυρού πολιτικού άνδρα που εγγυάται τη σταθερότητα στη Ρωσία. Στην τελευταία του εμφάνιση συναντήθηκε με στρατιωτικό προσωπικό στο Κρεμλίνο.

Μιλώντας σε μια ευρεία, ωριαία συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Σολτς είπε: «Πιστεύω ότι είναι αποδυναμωμένος (ς.ς. ο Πούτιν) καθώς αυτό δείχνει ότι οι αυταρχικές δομές εξουσίας έχουν ρωγμές και δεν είναι τόσο σταθερά στο τιμόνι όπως ισχυρίζεται πάντα».

Ο Σολτς είπε στη συνέντευξη της Τετάρτης ότι δεν θέλει να μπει σε εικασίες για το πόσο καιρό ο Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία, λέγοντας ότι ο στόχος της Δύσης με την υποστήριξη της Ουκρανίας είναι να την βοηθήσει να αμυνθεί, όχι να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Πέρα από τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν επισκέφθηκε την απομακρυσμένη νότια περιοχή του Νταγκεστάν στην Κασπία Θάλασσα, 2.000 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, και έκανε μια δημόσια περιοδεία, σταμάτησε για να φιλήσει τους θαυμαστές, να ποζάρει για selfies και να σφίξει τα χέρια με τους συγκεντρωμένους που επευφημούσαν. Πέταξε στην πόλη Derbent στην κυρίως μουσουλμανική περιοχή, για να σηματοδοτήσει την ισλαμική γιορτή του Eid al-Adha και να επισκεφθεί μια αρχαία ακρόπολη και ένα ιστορικό τζαμί.

Οι κινήσεις αυτές είναι ασυνήθιστες για τον μυστικοπαθή πρόεδρο που ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας περιέγραψε κάποτε ως «παθολογικά φοβισμένο για τη ζωή του», αφού απαιτούσε από το προσωπικό του να υποβάλλεται σε καραντίνα δύο εβδομάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημειώνεται ότι το μήκος των τραπεζιών που καθόταν ο Πούτιν στις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες πέρυσι θεωρήθηκε ευρέως ως παιχνίδι εξουσίας και τρόπος κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του φόβου μόλυνσης.

Την ίδια στιγμή, ερωτήματα συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από το παρασκήνιο της ανταρσίας της Βάγκνερ, καθώς ερευνώνται τυχόν σχέσεις της μισθοφορικής οργάνωσης με ανώτερα στελέχη και κλιμάκια του ρωσικού στρατού, τα οποία υπάρχουν υποψίες από το Κρεμλίνο ότι συνεργάστηκαν με την ομάδα του Γεβγκένι Πριγκόζιν για να γίνει η ανταρσία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φακός έχει στραφεί σε πρόσωπα όπως ο Σεργκέι Σουροβίκιν, Ρώσος στρατηγός ο οποίος στο παρελθόν ηγήθηκε της στρατιωτικής δύναμης εισβολής στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι είχε γνώση των κινήσεων του Πριγκόζιν και βρισκόταν σε επικοινωνία μαζί του. Ο Σουροβίκιν ωστόσο είναι εξαφανισμένος από το Σάββατο, οπότε έγινε η η ανταρσία της Βάγκνερ.

Ο Σουροβίκιν, τον οποίο ο Πριγκόζιν αποκάλεσε «θρυλική φιγούρα» κατά τον διορισμό του στο ουκρανικό μέτωπο, είναι τώρα αντικείμενο ανεπιβεβαίωτων αναφορών ότι συνελήφθη. Οι πολύ δημοσιευμένες σχέσεις μεταξύ Surovikin και Prigozhin έχουν τροφοδοτήσει φήμες ότι ο Surovikin μπορεί να εκκαθαριστεί ή να τεθεί υπό έρευνα για υποστήριξη της ανταρσίας.

Ο Σολτς είπε την Τετάρτη ότι η εξέγερση του Βάγκνερ ήταν μέρος μιας εσωτερικής ρωσικής διαμάχης για την εξουσία και η Δύση δεν εμπλέκεται σε αυτήν, απηχώντας τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Scholz είπε ότι μίλησε το Σάββατο με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας και «συμφωνήσαμε γρήγορα να μείνουμε πολύ ήσυχοι. Δεν έχουμε καμία σχέση με τη σύγκρουση στη Ρωσία». Είπε ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών δεν είχε καμία προηγούμενη γνώση της εξέγερσης.

Ερωτηθείς εάν σε κάποιο σημείο του Σαββάτου ήλπιζε ότι η ανταρσία σήμαινε το τέλος της διακυβέρνησης του Πούτιν, είπε ότι δεν θα είχε νόημα, καθώς δεν ήταν σαφές εάν αυτό που θα συνέβαινε μετά από αυτόν θα ήταν καλύτερο.

Ερωτηθείσα για τον αντίκτυπο της ανταρσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι προϋπόθεση για επιτυχείς ειρηνευτικές συνομιλίες ήταν η αποδοχή της Ρωσίας ότι χρειάζεται να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα. «Το αν αυτό έγινε πιο εύκολο ή πιο δύσκολο μέσα από αυτά τα γεγονότα δεν είναι πραγματικά ξεκάθαρο», είπε στη συνέντευξη που καταγράφηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Σχετικά με την ανάγκη να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία, ο Scholz είπε: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να πάρει πολύ χρόνο»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: