29.6.23

Επεισόδια για δεύτερο βράδυ στη Γαλλία...


...μετά τη δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό...

ΒΙΝΤΕΟ

Τα βίαια επεισόδια συνεχίζονταν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Γαλλία, πάνω απ’ όλα στα περίχωρα του Παρισιού, όπου ο Ναέλ, 17 ετών, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού επειδή «αρνήθηκε να υπακούσει».

Η ένταση ανέβηκε περί τις... 23:00 [τοπική ώρα· τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας] στο προάστιο Ναντέρ, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο του Παρισιού, όπου σκοτώθηκε ο έφηβος προχθές Τρίτη το πρωί.

Πάνω από δέκα οχήματα της αστυνομίας και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν· στήθηκαν οδοφράγματα στους δρόμους.

Στην πρόσοψη ακινήτου γράφτηκαν με σπρέι οι φράσεις «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» και «Η αστυνομία δολοφονεί».

Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς βρίσκονταν σε εξέλιξη περί τη 01:00 [02:00 ώρα Ελλάδας] στη συνοικία, που έγινε ήδη θέατρο επεισοδίων την προηγουμένη. Οι δυο πλευρές αντάλλασσαν δακρυγόνα, πέτρες, κομμάτια πλακών από πεζοδρόμια.

Περίπου είκοσι κοινότητες στην περιφέρεια Σεν-Σαιν-Ντενί, νομού στο βορειοανατολικό τομέα της μητροπολιτικής περιφέρεια του Παρισιού, κατέγραψαν επεισόδια, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία.

Η αστυνομία έκανε λόγο για 77 προσαγωγές ως τις 02:00 [03:00 ώρα Ελλάδας].

Στην Εσόν, νότια της πρωτεύουσας, ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε άδειο λεωφορείο στις 21:00 [22:00], σύμφωνα με την πηγή του AFP στην αστυνομία.

Επεισόδια ξέσπασαν επίσης σε τομέα της Τουλούζης (νοτιοδυτικά). Στήλες πυκνού μαύρου καπνού υψώνονταν από την περιοχή, κυρίως εξαιτίας του ότι φλεγόταν φορτηγάκι, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου.

Εντάσεις αναφέρθηκαν και στις τέσσερις γωνιές της χώρας, ιδίως στη Λιόν (ανατολικά), όπου δυνάμεις επιβολής της τάξης έγιναν στόχος βροχής πυροτεχνημάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στη Σαιν Ετιέν (ανατολικά), στη Λίλη (βόρεια) και στη Ρεν (βορειοδυτικά), τα επεισόδια ξέσπασαν στο περιθώριο συγκεντρώσεων υποστήριξης σε οικολογικό κίνημα που διέλυσε πρόσφατα η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: