30.6.23

«Καρφιά» Reuters για Πύλο...


Στο κάδρο των ευθυνών βάζει το Reuters την ελληνική ακτοφυλακή για τους χειρισμούς στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου όπου το... σαπιοκάραβο από τη Λιβύη μετετράπη σε υγρό τάφο για εκατοντάδες ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύοντας μαρτυρίες επιζώντων του ναυαγίου, το ελληνικό λιμενικό, που έδεσε το πλοιάριο σε μία προσπάθεια να το ρυμουλκήσει, προκάλεσε τελικά την ανατροπή του. Την ίδια στιγμή, το Reuters αναφέρει πως έχει δει επίσημα έγγραφα, έξι από τους επιζώντες που έχουν καταθέσει στις ελληνικές Αρχές, αναφέρθηκαν στην «καταστροφική απόπειρα» σκάφους του Λιμενικού να ρυμουλκήσει το υπερφορτωμένο πλοιάριο.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας Σύρος επιζών είπε ότι αυτός και άλλοι μετανάστες που επέβαιναν στο Adriana, το οποίο είχε καταρρεύσει καθ’ οδόν προς την Ιταλία, ούρλιαζαν «Σταμάτα!» όταν το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής έδεσε με ένα σχοινί στην πλώρη της μηχανότρατας και άρχισε να την τραβά ανεβάζοντας ταχύτητα. Η βάρκα των μεταναστών έγειρε δεξιά και αριστερά και μετά αναποδογύρισε, πρόσθεσε.

Τρεις άλλοι μάρτυρες είπαν ότι δεν γνώριζαν τι προκάλεσε την ανατροπή του Adriana. Το Reuters δεν δημοσιεύει τα ονόματα των εννέα επιζώντων που έδωσαν καταθέσεις, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Επισημαίνει δε ότι οι καταθέσεις των έξι μαρτύρων έρχονται σε σύγκρουση με τις δημόσιες δηλώσεις της ελληνικής ακτοφυλακής και της κυβέρνησης, οι οποίες λένε ότι δεν έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης του σκάφους και ότι ανετράπη όταν το λιμενικό ήταν περίπου 70 μέτρα μακριά.

Ακόμα, αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα μαρτυρίες επιζώντων που έδωσαν ξεχωριστές συνεντεύξεις στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστούν υπό τον φόβο των αντιποίνων από τις ελληνικές αρχές. Ένας από αυτούς, που ζήτησε να αποκαλείται «Μοχάμεντ», περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές όταν το Adriana ανατράπηκε, κάτι που, όπως είπε, επήλθε όταν η ακτοφυλακή άρχισε να τραβάει το σκάφος.

«Μας τράβηξαν γρήγορα και το πλοίο αναποδογύρισε. Κινήθηκε δεξιά, αριστερά, δεξιά και αναποδογύρισε. Οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Οι άνθρωποι ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, οι άνθρωποι ούρλιαζαν, οι άνθρωποι πνίγονταν ο ένας τον άλλον. Ήταν νύχτα και υπήρχαν κύματα. Ήταν τρομακτικό»...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: