30.6.23

Από τη Νεολαία του Συνασπισμού, πρώτος πρωθυπουργός της Αριστεράς...


Κύμα εξελίξεων προκάλεσε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με την οποία έκλεισε ένας σημαντικός ιστορικός κύκλος στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το avgi.gr καταγράφει μερικές από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην πολιτική ζωή του Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην... Αθήνα, στις 28 Ιουλίου του 1974 και ήδη από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια του ανέπτυξε πολιτική δράση.

Από το 1999 ως το 2003 διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, ενώ το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη».





Το 2008, στο 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος και επανεξελέγη στο 6ο Συνέδριο, τον Ιούνιο του 2010.





Στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθηνών και αναλαμβάνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2014 διατέλεσε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα.


Ενώ από τον Δεκέμβριο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2015 διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), της οποίας ηγήθηκε στις ευρωεκλογές του 2013 ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξελέγη Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο του 2013, και επανεξελέγη στο 2ο Συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2016.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου και στις 26 Ιανουαρίου 2015 ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, και η πρώτη του κίνηση μετά την ορκωμοσία, ήταν να αποτίνει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.


«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας»

«Σε αυτό τον λαό αξίζει μόνο σεβασμός. Του αξίζει να περπατά περήφανος του αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια. Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί απλά να είναι η φωνή αυτού του λαού. Στην τιμή στην ιστορία και στον πολιτισμό που κουβαλά αυτός ο λαός στις αποσκευές του. Εμείς μόνο η θέλησή του και τίποτα παραπάνω μπορούμε να είμαστε. Για αυτό και δηλώνουμε κατηγορηματικά. Δεν πρόκειται διαπραγματευθούμε την ιστορία την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού» τόνιζε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2015 και πρόσθετε:


«Αυτά είναι για εμάς ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού. Ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού και για αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους δικαιώνοντας τα οράματα τις αξίες του αγώνες τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Δημοψήφισμα

Μετά από 5 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας, στις 27 Ιουνίου ο Αλ. Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα, σχετικά με το εάν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί οι δυσβάσταχτοι όροι που πρότειναν οι δανειστές.

Ο ίδιος στο διάγγελμά για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου δήλωνε ότι «ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε, να προδώσουμε τη δική σας εμπιστοσύνη» ο ίδιος περιγράφοντας το τελεσίγραφο, όπως το χαρακτήρισε των ευρωπαίων εταίρων τόνιζε ότι ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, διογκώνοντας παράλληλα τις κοινωνικές ανισότητες

«Στόχος είναι η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού» δήλωνε τότε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στους ευρωπαίους εταίρους κάνοντας παράλληλα λόγο για εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή λιτότητα.

«Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική ευθύνη απέναντι στους αγώνες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας» υπογράμμιζε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «η ευθύνη αυτή μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού».

Ο ίδιος σημειώνοντας ότι στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα απαντάμε με Δημοκρατία και αποφασιστικότητα ξεκαθάριζε ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Όμως Ευρώπη χωρίς Δημοκρατία θα είναι μια Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και πυξίδα»

Αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου η ηχηρή απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,31%. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 του ίδιου μήνα ο τότε πρωθυπουργός υπέγραψε συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο, στις 20 Αυγούστου παραιτήθηκε θέτοντας ως επίδικο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και αν αυτή γίνεται αποδεκτή από τον ελληνικό λαό. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν νικητής για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες και ο Αλ. Τσίπρας ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός...

Δεν υπάρχουν σχόλια: