29.6.23

Χαρές και Πανηγύρια...


Την Κυριακή το βράδυ, το ΚΚΕ οργάνωσε στην Αθήνα μηχανοκίνητους πανηγυρισμούς γιατί το κόμμα κατέκτησε την τρίτη θέση στο Λεκανοπέδιο. Τίμια στάση, και καλό πράγμα οι πανηγυρισμοί. Αλλά αυτό που φάνηκε ως βασική αιτία αυτής της χαράς ήταν μάλλον το... πραγματικά κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Απέναντι στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κατά 13,5% μονάδες σε σχέση με το 2019, το ΚΚΕ αυξάνει τη δύναμή του κατά 2,4 μονάδες. Η συνολική εικόνα είναι πολύ χειρότερη από το 2019 και πολύ πιο απειλητική για τις εργαζόμενες τάξεις και τους ευάλωτους: 

ο Μητοστάκης, μετά από μια πραγματικά άθλια διακυβέρνηση, κρατά τις δυνάμεις του και ετοιμάζεται για τα πολύ χειρότερα, απαλλαγμένος, μάλιστα, από την πίεση μιας ισχυρής αντιπολίτευσης. Και στα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος έχει φυτρώσει, με πολιτική προσπάθεια ελάχιστων ημερών, ένα μπουκέτο από κομματίδια που αθροιστικά περνάνε το 12% - ενδεχομένως και το 16%, αν το γυρίσει προς τα εκεί η Πλεύση. Αλλά πάντα υπάρχει λόγος να πανηγυρίσεις, καλή καρδιά να υπάρχει.

Η Π.Γ. του ΚΚΕ, στην προχθεσινή ανακοίνωσή της, εκτιμά ότι οι συσχετισμοί δύναμης παραμένουν δυσμενείς και αμετάβλητοι. Η αλήθεια είναι ότι οι συσχετισμοί παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα απέναντι στο ΚΚΕ. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, που ήρθαν τα πάνω κάτω, το κόμμα πήρε 8,48%. 

Στις επαναληπτικές που έγιναν τον Ιούνιο του 2012, έπεσε στο 4,5%. Τον Ιανουάριο του 2015, αύξησε τις δυνάμεις του στο 5,47%. Κατάφερε να μείνει έξω από όλες τις κοινωνικές διεργασίες που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους και προκάλεσαν το 62% του δημοψηφίσματος και τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά τη συνθηκολόγηση και την άτακτη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε να αυξάνει τις δυνάμεις του και να συγκεντρώνει 5,55%. 

Μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έριξε ολοκληρωτικά τις μάσκες και αποκάλυψε στον λαό την αντιλαϊκή του πολιτική, και μετά από ανεπανάληπτες (κυριολεκτικά) στιγμές όπως η εισβολή του ΠΑΜΕ στο γραφείο της Αχτσιόγλου, το κόμμα είχε στις εκλογές του 2019 μια μικρή πτώση στο 5,30%. Σήμερα, μετά από μια επιτυχημένη στρατηγική διείσδυσης στο κοινό του Luben.tv, το ΚΚΕ καταγράφει ποσοστό 7,69% σημειώνοντας άνοδο κατά 2,4% και 100.000 ψήφους. 

Κλείνει έτσι μια περιόδο τεκτονικών ανακτατατάξεων, επανερχόμενο στα επίπεδα ποσοστών του 2009, αλλά με 120.000 ψήφους λιγότερες σε σχέση με τότε. 

Αποδεικνύεται έτσι ότι η υγειονομική ζώνη που διατηρεί το ΚΚΕ απέναντι σε οτιδήποτε κινείται κοντά του εξασφαλίζει αξιοσημείωτη πολιτική σταθερότητα. Η υγειονομική αυτή ζώνη ενισχύθηκε σε αυτές τις εκλογές με εντυπωσιακές παρεμβάσεις, όπως η επίθεση με καθαρά fake news στο πρόσωπο του καθηγητή και υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑΝ. 

Μπελαβίλα, οι αναφορές του σ. Κουτσούμπα στη «βίλα του Τσίπρα», αλλά και κάποιες αρχικές διαπιστώσεις ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η χειρότερη από τη Μεταπολίτευση», που τελικά ανασκευάστηκαν για να μην λειτουργούν κραυγαλέα υπέρ της Ν.Δ.. Αυτά που λέει η Κανέλη δεν τα αναφέρουμε καν.

Οι συσχετισμοί παραμένουν αμετάβλητοι, βέβαια, αλλά δεν πειράζει. Το ΚΚΕ απέφυγε την ταξική παγίδα της απλής αναλογικής και όλες οι παροιμίες του Χαρίλαου περί λαχάνων και μπροκόλων παραμένουν αμετάβλητες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει επικίνδυνη κλίση. 

Ας πανηγυρίσουμε...

Άγγελος Τσέκερης

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: