29.6.23

Πολλοί μπλε φάκελοι, ισχνό περιεχόμενο...


Η αυτοπεποίθηση με την οποία η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα πρώτα βήματά της είναι απολύτως δικαιολογημένη. Την επιτρέπουν και το εύρος της εκλογικής νίκης της και το γεγονός ότι η ήττα του βασικού αντιπάλου της, του ΣΥΡΙΖΑ, τον έχει ωθήσει σε μια διεργασία αναπόφευκτου αναστοχασμού και εσωστρέφειας.

Δεν είναι προς θάνατον. Συμβαίνει σε... όλους τους πολιτικούς οργανισμούς έπειτα από μια μεγάλη εκλογική ήττα. Συνέβη και στην ίδια τη Ν.Δ. το 2015. Και της επέτρεψε να ανασυνταχθεί, να αλλάξει έπιπλα, πρόσωπα και σκεύη και να επανέλθει δριμύτερη το 2019. Επομένως, και για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η αναγκαστικά εσωστρεφής διαδικασία μπορεί να εξελιχθεί σε μια ευεργετική διαδικασία ωρίμανσης και επαναπροσδιορισμού ταυτότητας και στόχων.

Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Ανεξάρτητα από τους θριαμβολογικούς απολογισμούς για το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει να πάρουν θέση απέναντι στις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρέπει να επαναπροσδιοριστούν απέναντι σε μια ηγεμονική Δεξιά που θέλει να πείσει τους πάντες ότι παίζει μόνη της.

Αλλά η Ν.Δ. του Μητσοτάκη, παρά την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της, δεν παίζει μόνη της. Πρώτα από όλα παίζει με τους εταίρους-δανειστές, απέναντι στους οποίους έχει δεσμεύσεις διπλά πιο ισχυρές από όσες ανέλαβε, θολά ή εντελώς παραπλανητικά, απέναντι στους πολίτες.

Παίζει επίσης με τις αγορές, από τις οποίες προσδοκά το «έπαθλο» της επενδυτικής βαθμίδας. Και οι αγορές και οι δανειστές, οι άτυποι κριτές της προεκλογικής αναμέτρησης και των εξαγγελιών γύρω από τις οποίες αυτή εκτυλίχθηκε και τελικά κρίθηκε, έχουν ορίσει τους «κόφτες» και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς τους. Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη τους ήξερε και τους πήρε υπόψη στις προεκλογικές υποσχέσεις της, διατυπωμένες με την κατάλληλη... δημιουργική ασάφεια, ώστε όλες οι πλευρές να μένουν ικανοποιημένες.

Δεν μας εκπλήσσει, λοιπόν, το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις της πρώτης ημέρας της νέας κυβέρνησης περιέχουν ήδη εκπτώσεις από τις μεγάλες προεκλογικές προσδοκίες. Δεκάδες οι «μπλε φάκελοι» των 63 υπουργών και υφυπουργών, αλλά ισχνό και ασαφές το περιεχόμενό τους. Κι αν κρίνουμε από το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο που θα φέρει πριν από τις διακοπές της Βουλής προς ψήφιση, η τετραετία των μεγάλων «εκπτώσεων» μόλις άρχισε...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: