30.6.23

Κάνει πίσω...


Με μία υποψηφιότητα, αυτή του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, θα διεξαχθούν οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο... της ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης αποσύρει το ενδιαφέρον του για τη θέση βραχύβιας θητείας, μοιάζει όμως βέβαιο ότι θα επανέλθει για το αξίωμα το 2024, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Η θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ έμεινε κενή μετά την υπουργοποίηση του Δ. Παπαστεργίου. Απόφαση του μεγάρου Μαξίμου και της Ν.Δ. αποτελεί η στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Κυρίζογλου, στον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης -όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.»- είχε ξεκαθαρίσει ότι «είσαι ο επόμενος πρόεδρος».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε χθες επαφές με κυβερνητικά στελέχη, στο πλαίσιο των οποίων του τονίστηκε ότι προέχει η ενότητα της προσκείμενης στη Ν.Δ. αυτοδιοικητικής παράταξης. Κυβερνητικές όσο και αυτοδιοικητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι μετά τις επαφές αυτές δεν θα υπάρξει υποψηφιότητα πέραν αυτής του κ. Κυρίζογλου.

Ο επί σειρά ετών δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης είχε εκφράσει και στο παρελθόν πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΕ. Το 2014 η Ν.Δ. είχε προτάξει την υποψηφιότητα του Γ. Πατούλη, ενώ το 2019 είχε επιλεγεί η «διπλή» υποψηφιότητα των κ.κ. Παπαστεργίου και Κυρίζογλου στο ίδιο ψηφοδέλτιο, με τη συμφωνία ότι πρόεδρος του συλλογικού οργάνου των δημάρχων θα αναδεικνυόταν όποιος συγκέντρωνε περισσότερους σταυρούς.

Η εκλογή του νέου προέδρου της ΚΕΔΕ θα γίνει την Τρίτη 4 Ιουλίου (13.00) με μυστική ψηφοφορία. Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα για τους επόμενους έως 9 μήνες, καθώς υπολογίζεται ότι οι επόμενες εκλογές στην ΚΕΔΕ -με βάση το τοπίο που θα έχει διαμορφωθεί στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023- θα διεξαχθούν μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2024.

Αυτοδιοικητικοί υποστηρίζουν ότι η ανάδειξη του κ. Κυρίζογλου στη θέση του προέδρου σύντομης θητείας ουσιαστικά αποτρέπει μια νεότερη υποψηφιότητά του το 2024. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι πολλά από τα πρόσωπα που αποσύρθηκαν από τη διαδικασία της ερχόμενης Τρίτης θα εκφράσουν προθέσεις διεκδίκησης της ΚΕΔΕ την άνοιξη του 2024.

Μελλονικά βήματα
Ενα από αυτά τα πρόσωπα θα είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος κατέχει ex officio θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Αυτοδιοικητικές πηγές θεωρούν ότι ο κ. Μπακογιάννης πείστηκε να κάνει πίσω, ζητώντας όμως δεσμεύσεις από κυβερνητικά στελέχη ότι θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος της προσκείμενης στη Ν.Δ. παράταξης.

Πληροφορίες ήθελαν το ενδιαφέρον του κ. Μπακογιάννη για την προεδρία της ΚΕΔΕ να συσπειρώνει θετική ανταπόκριση από συναδέλφους του δημάρχους σε μεταξύ τους επικοινωνίες τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας, ο δήμαρχος Αθηναίων παρέστη σε μόλις 2 από τις 59 συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ. Πιθανότατα, όμως, τώρα να προσεγγίζει το συλλογικό αυτοδιοικητικό όργανο ως ένα σημαντικό πάτημα για μελλοντικά βήματα στην πολιτική σταδιοδρομία του.

Οσον αφορά την «τρέχουσα» θητεία στην ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Καρδίτσας Β. Τσιάκος καταλαμβάνει τη θέση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου που άφησε κενή ο κ. Παπαστεργίου...

Στέργιος Ζιαμπάκας

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: