29.6.23

Η Κεντροαριστερά να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια...


Ένα μεγάλο διακύβευμα, εκτιμούν ότι έχουν μπροστά τους οι παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη, στον απόηχο των δύο εκλογικών ...αναμετρήσεων, που έδειξαν αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αλλά και άνοδο στις νεότερες ηλικίες και κυρίως αύξηση της ψήφου από τον χώρο του Κέντρου. Στόχος τους είναι να ασκήσουν μία «ισχυρή, γόνιμη και ωφέλιμη για τον τόπο αντιπολίτευση, στιβαρή, δομική, αυστηρή, αλλά και δίκαιη και παραγωγική», όπως λένε, που θα κομίζει αντιπρόταση σε ό,τι εισηγείται η κυβέρνηση και κρίνεται αρνητικό.

Σύμφωνα με την ανάγνωση της Χαριλάου Τρικούπη, το ‘όχι σε όλα’ έχει χρεοκοπήσει εις διπλούν, με αποτέλεσμα σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση, με συνταγματικούς όρους, να μπορεί να χαρακτηριστεί ‘κολοβή’, αφού δεν μπορεί να αξιοποιήσει ισχυρά κοινοβουλευτικά όπλα, όπως η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, αλλά και το αίτημα συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής υπό συνθήκες. Αυτό, επιβάλλει κατά τους ίδιους στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής την ανάγκη -παρότι κόμμα της τυπικώς ελάσσονος αντιπολίτευσης- να ασκήσουν τον ρόλο τους με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει κάποιες φορές να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τυχόν συναινέσεις  για προτάσεις νόμου, ή τροπολογίες, ή προτάσεις δυσπιστίας.

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα κάνει μία ποιοτική αντιπολίτευση, η οποία θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες από θέση οδηγού», λένε, μη κρύβοντας τη φιλοδοξία τους για τη συνέχεια. Ως δεύτερο, μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο, εξάλλου, περιγράφουν το να μπορέσει η ‘μήτρα’ της Δημοκρατικής Παράταξης, να πρωταγωνιστήσει με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, εντός και εκτός Βουλής, προκειμένου να ξανακάνει πρωταγωνίστρια την Κεντροαριστερά, όχι όμως πρωταγωνίστρια με συγκυριακούς όρους, αθροίζοντας υποσύνολα, ή ακόμα ακόμα συναθροίζοντας πρόσωπα ή κινήσεις, αλλά με αρχές και αξίες. Και όλα αυτά, «για να ξαναπιάσουμε το νήμα της Ιστορίας και να μπορέσει ξανά ο χώρος μας να αφηγηθεί μία προοδευτική, κυβερνητική εναλλακτική, μακριά από τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την τοξικότητα και τον διχασμό», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Πρόκειται για ένα διττό διακύβευμα, αλλά παράλληλα ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θέλει διακαώς να κερδίσει και ξέρει καλά πια ότι θα πρέπει να δουλέψει πολύ και συστηματικά για να το πετύχει, καθώς επίσης και ότι …απαγορεύονται τα λάθη...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: