28.6.23

Υπουργείο Υγείας: Προπομπός της «κρυφής» ατζέντας ο Χρυσοχοΐδης...



Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην Αριστοτέλους, αλλά όχι αλλαγή στην πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό έκανε σαφές χθες ο νέος υπουργός κατά την ομιλία του στην παράδοση παραλαβή.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε... τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία. Μίλησε για αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, 10.000 προσλήψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και αναβάθμιση του ΕΚΑΒ. Ωστόσο, η «αναβάθμιση» των δομών Υγείας σημαίνει τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Οι 10.000 προσλήψεις είναι αντικαταστάσεις.


Η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ είναι η παραχώρησή του στους ιδιώτες. Άλλωστε, στην προτεραιότητα να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο διοίκησης στα νοσοκομεία κρύβεται η μετατροπή των διοικητών σε CEO και μάνατζερ. Ο νέος χάρτης Υγείας είναι το όχημα για τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει προβλήματα, εστιάζοντας στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε χειρουργεία, εξετάσεις και ΕΚΑΒ. Ο προκάτοχός του Θάνος Πλεύρης είχε μιλήσει για βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα, όπως και με τα ράντζα, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στην πραγματικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει την Υγεία και το ΕΣΥ σε ένα προσωπικό στοίχημα. Το ξεκαθάρισε αρκετές φορές την προεκλογική περίοδο και το υπενθύμισε χθες ο νέος υπουργός Υγείας. Επομένως, η τοποθέτηση του Μ. Χρυσοχοΐδη στη συγκεκριμένη θέση δεν σημαίνει τίποτε άλλο από την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Κ. Μητσοτάκη. Η υλοποίηση του προγράμματος για την Υγεία της Νέας Δημοκρατίας πηγαίνει πακέτο με την «κρυφή» ατζέντα.

Μπορεί ο Μ. Χρυσοχοΐδης να χρησιμοποίησε πιο… σοσιαλιστικές εκφράσεις, ενθυμούμενος το παρελθόν του («ευάλωτοι πολίτες», «επαναθεμελίωση» και όχι «αναμόρφωση», «μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων», «δίκαιη πολιτική»), αλλά ο φιλολαϊκός μανδύας τους δεν σημαίνει ότι θα τον αποτρέψει από την εφαρμογή της «κρυφής» ατζέντας για την Υγεία, η οποία θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ΕΣΥ.

Αντώνης Ραυτόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: