30.6.23

Άγριες καταστάσεις στη Γαλλία...


...και τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας στους δρόμους...
Ξεχειλίζει η αγανάκτηση των πολιτών για την εν ψυχρώ δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό. Με ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας απαντά η κυβέρνηση ενώ ο Γάλλος πρόεδρος βάζει στο στόχαστρο του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους νέους...
Αγριεύει η κατάσταση στη Γαλλία με την πρωθυπουργό της χώρας να ανακοινώνει την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.


Ο Εμανουέλ Μακρόν, που επέστρεψε εσπευσμένα στη Γαλλία για να συμμετάσχει σε σύσκεψη για τη λήψη μέτρων, ανακοίνωσε την ανάπτυξη από το υπουργείο Εσωτερικών «πρόσθετων μέσων» και κατήγγειλε «εργαλειοποίηση» αυτού του τραγικού περιστατικού.



Κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία και ανάλογη» αντίδραση της αστυνομίας.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου, για την οποία όλοι θρηνούμε σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι περίοδος περισυλλογής και σεβασμού», δήλωσε, καταδικάζοντας τους δράστες μιας τέτοιας εργαλειοποίησης καθώς και την «ωμή και αδικαιολόγητη βία που δεν έχει καμία νομιμότητα».

«Έχει ληφθεί η απόφαση να ακυρωθούν αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις και αρκετές συγκεντρώσεις σε διαμερίσματα που είναι τα πλέον ευαίσθητα», είπε.



Στοχοποίησε τους νέους λέγοντας πως «είναι σαφές ότι το περιβάλλον που ζούμε, το βλέπουμε, είναι αποτέλεσμα οργανωμένων, βίαιων και εξοπλισμένων ενίοτε ομάδων, τις οποίες καταδικάζουμε, τις οποίες συλλαμβάνουμε και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αλλά και πολλών νέων. Το ένα τρίτο των συλληφθέντων το τελευταίο βράδυ είναι νέοι, ορισμένες φορές πολύ νεαρής ηλικίας», παρατήρησε και απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και «να τους κρατήσουν σπίτι. (...)»! καθώς «η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει».

Στο στόχαστρο του Γάλλου προέδρου βρέθηκαν και οι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat που όπως είπε θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές για να κατευνάσουν τα βίαια επεισόδια.

Όπως διαπίστωσε μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

«Έχουμε μερικές φορές την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς αναβιώνουν στο δρόμο τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει», τόνισε.

«Θα υποβάλλονται αιτήματα όπου είναι χρήσιμο και όποτε είναι χρήσιμο, να υπάρχει ταυτοποίηση όσων χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνουν εκκλήσεις για ταραχές ή να εντείνουν τη βία», ανέφερε.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διαγραφή «των πιο ευαίσθητων τύπων περιεχομένου», υποστήριξε. 

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας). Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Eκατοντάδες συλλήψεις

Η νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ήταν η τρίτη συνεχόμενη με σοβαρά επεισόδια, βανδαλισμούς, αλλά και αστυνομική βία, όπως και εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα. Σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, επρόκειτο να αναπτυχθούν περισσότεροι από 40.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα.

Οι συλληφθέντες έχουν ξεπεράσει τους 660, ενώ υπάρχουν και 249 τραυματίες εξαιτίας της αστυνομικής βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: