30.6.23

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Γαλλία...

 

Σκοτώθηκε διαδηλωτής από «αδέσποτη σφαίρα».
 Νεκρός και ένας 21χρονος από πτώση, που δεν συνδέεται όμως με επεισόδια.
BINTEO...
Δεν κοπάζει ο ξεσηκωμός στη Γαλλία με αίτημα να αποδοθεί  Δικαιοσύνη για τον 17χρονο Ναέλ, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, σχεδόν εξ επαφής, από αστυνομικό την περασμένη Τρίτη, και θα κηδευτεί το Σάββατο στην Ναντέρ. Τόσο η Ναντέρ όσο και άλλα προάστια έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης με τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών να συνεχίζονται με αποτέλεσμα περίπου 250 τραυματίες μέχρι τώρα.

Ένας... 50χρονος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γουιάνα από «αδέσποτη» σφαίρα, από πυρά, σύμφωνα με γαλλικά Μέσα, που στόχο είχαν αστυνομικούς.

Ένας άλλος άνδρας, ηλικίας 21 ετών, σκοτώθηκε στα περίχωρα της Νορμανδίας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όταν έπεσε από ταράτσα σούπερ μάρκετ στη Ρουέν. Όμως, οι αρχές ξεκαθαρίζουν πως το κατάστημα δεν δέχτηκε επίθεση από διαμαρτυρόμενους. «Είχε σκαρφαλώσει σε στέγη με έναν άλλο νεαρό», που συνελήφθη και υποστηρίζει ότι ανέβηκαν περίπου στις 5 το πρωί «για να προσπαθήσουν να μπουν και να ανακτήσουν ένα αντικείμενο, το οποίο είχαν αφήσει μέσα» δήλωσε ο εισαγγελέας της περιοχής.



Στο μεταξύ ανακρίθηκαν συνολικά 875 άτομα, που προσήχθησαν στις κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας, ενώ 42.000 αστυνομικοί  και χωροφύλακες έχουν επιστρατευτεί.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επιστράτευσε ακόμα και τεθωρακισμένα οχήματα διαμηνύοντας πως «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Η κατάσταση σε πολλές περιοχές έχουν βγει εκτός ελέγχου. Βανδαλισμοί καταστημάτων, εμπορικών κέντρων και δημόσιων κτιρίων, εμπρησμοί αυτοκινήτων και περιπολικών συνθέτουν την εικόνα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν τη διακοπή κυκλοφορίας ΜΜΜ το βράδυ της Παρασκευής. Νομαρχιακό διάταγμα επιτρέπει τη «καταγραφή και μετάδοση εικόνων» με drones, στους δήμους του Σεν Σαν Ντενί και του Οτ-ντε-Σεν.


Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση αλλά επιδίδονται σε νέες εμπρηστικές κινήσεις με πρώτο και καλύτερο τον Εμανουέλ Μακρόν, που κατά τη διυπουργική επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, μίλησε για «πρόσθετα μέτρα»», και κατήγγειλε «εργαλειοποίηση» του τραγικού περιστατικού και... απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και «να τους κρατήσουν σπίτι», καθώς «η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει».

Στοχοποίησε τους νέους λέγοντας πως «είναι σαφές ότι το περιβάλλον που ζούμε, το βλέπουμε, είναι αποτέλεσμα οργανωμένων, βίαιων και εξοπλισμένων ενίοτε ομάδων, τις οποίες καταδικάζουμε, τις οποίες συλλαμβάνουμε και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, αλλά και πολλών νέων. Το ένα τρίτο των συλληφθέντων το τελευταίο βράδυ είναι νέοι, ορισμένες φορές πολύ νεαρής ηλικίας». Στο στόχαστρο του Γάλλου προέδρου βρέθηκαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat που όπως είπε θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόντ-Μορέτι, προειδοποίησε πως το περιστατικό «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τις καταχρήσεις της οποίας είμαστε όλοι θύματα» και ζήτησε βαριές ποινές για όσους επιτίθενται με στόχο την σωματική ακεραιότητα αστυνομικών, δικαστών, δικαστικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων, όπως επίσης για όσους λεηλατούν περιουσίες.

Στον αντίποδα οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) ζήτησαν από την κυβέρνηση να οργανώσει συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση προτείνοντας, μεταξύ άλλων, ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την αστυνομική βία, την άμεση κατάργηση νόμου, που τροποποιεί τους κανόνες για τη χρήση των αστυνομικών υπηρεσιακών όπλων και τη συγκρότηση επιτροπής με αντικείμενο την αστυνομική βία που οδήγησε σε θάνατο ή ακρωτηριασμό πολιτών.

Σημειώνεται ότι η το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε νωρίτερα «παντελώς αβάσιμη» την κατηγορία του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των γαλλικών δυνάμεων της τάξης.

«Οποιαδήποτε κατηγορία περί ρατσισμού ή φυλετικών διακρίσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία είναι παντελώς αβάσιμη» ανέφερε το ΥΠ.ΕΞ. για να σημειώσει πως «η τελευταία παγκόσμια περιοδική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε η χώρα μας, μας επέτρεψε να το αποδείξουμε». «Η Γαλλία και οι δυνάμεις της τάξης της πολεμούν με αποφασιστικότητα τον ρατσισμό και κάθε μορφή διακρίσεων. Δεν επιτρέπεται καμία αμφιβολία ως προς αυτή τη δέσμευση» υποστηρίζεται στην ανακοίνωσε.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρωπινά δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, δήλωσε πως «η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: