30.6.23

Στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου...



Ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την πολιτική ζωή του τόπου έκλεισε με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ένα μεγάλο ανοίγει για την ανασύνταξη του κόμματος.

Με τις... διαδικασίες για την αλλαγή σελίδας στο κόμμα να πρέπει να τρέξουν με μεγάλες ταχύτητες η Πολιτική Γραμματεία καλείται να πάρει τα ηνία. Την Κυριακή στις 12μμ θα συνεδριάσει στο πλαίσιο των κομματικών διεργασιών που δρομολογήθηκαν για την εκλογή νέας ηγεσίας. 


Προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι θεωρεί πρόκληση το «να κάνει πράγματα για την Αριστερά χωρίς να έχει αξιώματα»

Εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το συνέδριο του κόμματος και την ταυτότητα που αυτό θα έχει (εάν θα είναι έκτακτο, τακτικό ή διαρκές), κάτι που θα κρίνει και το ποιοι θα είναι οι σύνεδροι.

Η διαδοχή

Με τον ονοματολογία για τη διάδοχη κατάσταση να φουντώνει πληροφορίες θέλουν να θεωρείται σχεδόν σίγουρη η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη. Έχει ακουστεί και γραφτεί επίσης το όνομα της Ρένας Δούρου, με την ίδια πάντως –όπως λένε οι πληροφορίες της ΕΦ.ΣΥΝ.– να μην επιθυμεί να ανοίξει τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή. Έπονται τα ονόματα της Εφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση ενώ αυτό του Διονύση Τεμπονέρα και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη φαίνεται να βγαίνουν εκτός κάδρου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Με τις τελικές αποφάσεις να είναι ακόμα μακριά ένα άλλο ζήτημα που πιέζει το εσωτερικό της Κουμουνδούρου είναι η εκλογή νέου προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τη Δευτέρα (03/07) ορκίζεται η νέα βουλή και θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και οι εσωκομματικές διεργασίες δεν στα «φρενάρουν» τον ενεργό ρόλο που πρέπει να παίξει ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην παντοδύναμη και αλαζονική Νέα Δημοκρατία.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλείται λοιπόν να εκλέξει τον επικεφαλής, μεταβατικό πρόεδρο, με το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη να αναφέρεται ως το επικρατέστερο.

Και μια μαρτυρία

Με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιούνη να έχει σφραγίσει ανεξίτηλα το τέλος εποχής, ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στην προεκλογική καμπάνια, περιγράφει όσα έζησε δίπλα στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και την παραίτηση του.

Στο άρθρο του στο news247.gr ο καθηγητής δεν διστάζει να αναφερθεί στη σκληρή διαπίστωση στην αρχή της δεύτερης προεκλογικής καμπάνιας για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τιτλοφορώντας το άρθρο του: «Στο επανιδείν Γενναίε Μεγάλε!»

Ο Νίκος Μαραντζίδης μιλά για μια «μάχη με προκαθορισμένο αποτέλεσμα» αναφερόμενος φυσικά για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και μαρτυρά αναφερόμενος στο τετ α τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι το είχε ήδη εμπεδώσει, όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά  στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου στις 23 Μαΐου, δυο μόλις μέρες μετά το συντριπτικό εις βάρος του αποτέλεσμα των εκλογών».

Ο ίδιος γράφει πως «εκείνη η μέρα θα μείνει βαθιά χαραγμένη μέσα μου για όλη μου τη ζωή, για το βάρος των στιγμών και τις σκληρές αλήθειες που ειπώθηκαν. Κι εκείνη την ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε πολλά σκαλοπάτια στη συνείδησή μου. Κι όταν κάποτε γράψω ένα βιβλίο για αυτές τις 30 μέρες που έζησα (η αμοιβή που μου υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμμετοχή μου στην προσπάθεια), θα έχω την ευκαιρία να γίνω πιο σαφής».

Στο άρθρο που δεν αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση πως είναι ορατός «ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να καταρρεύσει και να χάσει περισσότερες από 5-6 μονάδες» καθώς αυτό «καταγράφηκε στην πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση μας, όπου το ποσοστό δειχνε να κινείται στο 14-15%».

Έτσι, «ο πιο βατός στόχος, ήταν να έχουμε διαχειρίσιμες απώλειες. Να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ κανά δυο μονάδες από τον Μάιο, ώστε να παραμείνει το αδιαμφισβήτητο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κύριος κορμός της προοδευτικής παράταξης», σημειώνει.

Στο τέλος του άρθρου και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση του «και τις επόμενες μέρες πολλοί αποχαιρετισμοί και πολιτικοί επικήδειοι γράφτηκαν και θα γραφτούν (...)» ο Ν. Μαραντίζης καταλήγει με μια συμβουλή: «ας μην βιαστούν να βάλουν όλες τις λέξεις τους σε αυτόν τον αποχαιρετισμό, σε αυτόν τον πολιτικό επικήδειο, ας κρατήσουν και μερικές στην άκρη. Μπορεί -ποιος ξέρει- μια μέρα να χρειαστεί να ξαναγράψουν κάτι παρόμοιο για τον Αλέξη. Ας μην ειπωθούν όλα τώρα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: