28.6.23

Παρέμβαση Τεμπονέρα με αποδέκτη και την Κεντροαριστερά...


     

... ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών...
Μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στέλνει ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο, μετά την επικράτηση με διαφορά της Ν.Δ. αλλά και την ανησυχητική ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Μιλώντας σήμερα στα Παραπολιτικά... ο Δ. Τεμπονέρας μίλησε όχι μόνο για τις διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και γενικά για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. 

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθάρισε: «Τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται.  Έχω την αίσθηση ότι όχι μόνο δεν θα υπάρχει διάσπαση, αλλά επειδή ακριβώς έχουμε μπει σε ένα βαθύ μπλε ή και λίγο μαύρο τούνελ, νομίζω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν δημοκρατικά αντανακλαστικά σε όλη την κοινωνία, αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θεωρώ ότι αφορά και άλλα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε μια Δεξιά η οποία έρχεται με διαθέσεις τις οποίες ήδη έχει δείξει». 

Όπως τόνισε «το μέτωπο θα προκύψει με όλους εκείνους τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται τον πολιτικό συσχετισμό που έχει σχηματιστεί και είναι εξαιρετικά αρνητικός για όλη την κοινωνία. Νομίζω ότι και η Αριστερά και η Κεντροαριστερά, με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ και αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Ερωτηθείς δε αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από κοινού στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είπε: Όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή.

Ανανέωση

Ο Δ. Τεμπονέρας είπε πως είναι απαραίτητη η ανανέωση, η οποία δεν αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε ηγέτη διεθνούς εμβέλειας, ενώ τόνισε πως είναι εγγυητής της ενότητας και πως έχει τον πρώτο λόγο στις διεργασίας που θα ακολουθήσουν.

Είπε πως θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος, θα τεθεί επί τάπητος ένας οδικός χάρτης και θα αναζητηθούν το στίγμα και οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κρίσιμο είναι να παρουσιάσουμε μέσω του οδικού χάρτη ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, γιατί προφανώς το πολιτικό σχέδιο που είχαμε στα πλαίσια των δύο εκλογικών διαδικασιών δεν πέτυχε. Δεν πείσαμε τους πολίτες, δεν το καταφέραμε αυτό, από εκεί και πέρα στον βαθμό που οι πολιτικές θα διαμορφωθούν και η πολιτική ταυτότητα θα οριστεί, βεβαίως θα προκύψουν τα πρόσωπα τα οποία μπορούν να υπηρετήσουν τις πολιτικές αυτές» είπε.

Αποστάσεις από δηλώσεις Βίτσα - Αποστολάκη
Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Βίτσα είπε: « Έχουμε υποστεί μια μεγάλη ήττα, μια βαριά ήττα και οι αναλύσεις και οι τοποθετήσεις όλων θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές. Να περιμένουμε πρώτα να συνεδριάσουν τα όργανα, να ληφθούν οι αποφάσεις και να τεθεί επί τάπητος ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα μας πάει συντεταγμένα σε διαδικασίες όπου θα αποφασίσουμε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το πολιτικό μας στίγμα, η πολιτική ταυτότητα, η θέση και η φυσιογνωμία μας, να δούμε ποια συμφέροντα θέλουμε να εκπροσωπήσουμε στην κοινωνία».

«Θεωρώ αυτονόητο ότι θα υπάρξει αυτοσυγκράτηση και τα ζητήματα αυτά θα απαντηθούν και θα λυθούν συντεταγμένα στα πλαίσια του εσωκομματικού διαλόγου ο οποίος θα γίνει αλλά και στα πλαίσια των συνεδριακών αποφάσεων που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν νομίζω ότι στον δημόσιο χώρο, και ειδικά δύο μέρες μετά τις εκλογές, αυτές οι δηλώσεις έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω» σχολίασε ακόμα.

► Στην επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέρθηκε (Real Fm) ο πρώην Γραμματέας και Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν χωρούν εύκολες και πρόχειρες απαντήσεις», αλλά πως «χρειάζεται μια μελέτη σε βάθος», τοποθετώντας ως «πρώτο στοιχείο κριτικής» του την έλλειψη ουσιαστικής αυτοκριτικής στο κόμμα του από το 2019 και εξής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: