30.6.23

Ωρα για πολιτική ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ....


Δημήτρης Τερζής

Και τώρα τι; Πώς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα; Τι θα συμβεί την επόμενη μέρα; Ποια είναι τα επίδικα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Η Κουμουνδούρου θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τον επί 15 χρόνια πρόεδρό της, ο οποίος θα είναι παρών στις διαδικασίες, θα βοηθήσει σίγουρα με την εμπειρία του, ωστόσο δεν θα είναι αυτός που θα έχει τον τελικό λόγο. Είναι αυτή μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα... είδος διαφορετικής πολιτικής ωρίμανσης; Σίγουρα ναι.

Πολλά ήταν τα στελέχη με τα οποία επικοινωνήσαμε χθες προκειμένου να καταγράψουμε μια πρώτη αντίδραση. «Είναι περίεργα», μας είπε κάποιος, ενώ άλλος απέφυγε να πει περισσότερα λόγω της συγκίνησης. Υπήρξαν και κάποιοι άλλοι που εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι πολλοί ήταν εκείνοι που προδίκαζαν ότι θα παραδώσει το «δαχτυλίδι» της αρχηγίας σε κάποιον ή κάποια, δεν το έπραξε και οι πληροφορίες από στενούς του συνεργάτες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο. 

Κοινώς, δεν αναμένεται να «πριμοδοτήσει» κανέναν από τους υποψήφιους, τα ονόματα των οποίων γράφονται εδώ και μέρες ως εν δυνάμει διάδοχοί του. Ποια είναι τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί; Κατά κύριο λόγο αυτά της Εφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση, του Διονύση Τεμπονέρα, νέων ανθρώπων δηλαδή, με επάρκεια και πολιτική κατάρτιση ικανή να δώσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια νέα ώθηση που τόσο χρειάζεται. 

Είναι σίγουρο ότι αυτά τα ονόματα θα γράφονται και θα ξαναγράφονται, ενώ σε αυτά αναμένεται να προστεθούν κι άλλα το επόμενο διάστημα. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα συγκυρία έχει να αντιμετωπίσει πιο άμεσα ζητήματα.

Τη Δευτέρα ορκίζεται η νέα Βουλή και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέου αρχηγού δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι λειτουργίες του ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση η επικείμενη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας θα έχει ως στόχο να εκλεγεί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που σε συνεργασία με τη γραμματέα, τον αναπληρωτή γραμματέα και την πολιτική γραμματεία θα έχουν την ευθύνη για την ομαλή του λειτουργία και ταυτόχρονα θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες προς το συνέδριο και την εκλογή νέου αρχηγού. Και εδώ μπαίνουν διάφορα ερωτήματα.

Ηδη από χθες ακούστηκε το όνομα της Ολγας Γεροβασίλη ως επικρατέστερης για την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως η κ. Γεροβασίλη θα απαντούσε σήμερα στο αίτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί πιθανή περίπτωση καθώς υπήρξε στενή συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα χωρίς να ανήκει σε κάποια από τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόσωπο λοιπόν είναι το πρώτο στο οποίο θα κληθούν να συμφωνήσουν τα μέλη της πολιτικής γραμματείας. Εν συνεχεία τα ερωτήματα αφορούν τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.

Σύμφωνα με το καταστατικό της εκλογής πρέπει να προηγηθεί συνέδριο και το ερώτημα εδώ είναι αν θα πρόκειται για «τακτικό», «έκτακτο» ή «διαρκές», γεγονός το οποίο θα κρίνει και ποιοι θα είναι σύνεδροι. Στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να εκλεγούν νέοι σύνεδροι, στην τρίτη θα πρέπει να εκλεγεί νέο Σώμα.

Αλλο βασικό ερώτημα έχει να κάνει με το ποιοι θα ψηφίσουν για νέο πρόεδρο. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου ο πρόεδρος εκλέγεται από τη βάση, τα εγγεγραμμένα μέλη. Θα ισχύσει το ίδιο και εδώ ή το συνέδριο θα κληθεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό, π.χ. να επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση, όπου ο πρόεδρος εκλέγεται από τους συνέδρους;

Σε κάθε περίπτωση, όσο γρήγορα και αν θέλει το κόμμα να τρέξει τις διαδικασίες, τίποτε δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τον Σεπτέμβριο που είναι και ο πιο πιθανός μήνας για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Επίσης το ποιος θα ανεβεί να μιλήσει εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ είναι ακόμη ένα ερώτημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως πιο πιθανό πρόσωπο τον/την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Μια πρώτη συζήτηση για τα ανωτέρω αναμένεται να γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο με τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν οι τάσεις (Κίνηση Μελών, Ομπρέλα, ΡΕΝΕ) προκειμένου να ζυγίσουν τα δεδομένα. Η διάθεση πάντως που επικρατεί είναι να προχωρήσουν όλοι συντεταγμένα και με συνεννόηση προς τις διαδικασίες χωρίς να δημιουργηθούν ζητήματα που θα επιβάρυναν την εικόνα του κόμματος προς τα έξω...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: