29.6.23

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ...


Σε αυτοτελή κάθοδο στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ. Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», η...επιλογή των προσώπων και των ψηφοδελτίων που θα συγκροτηθούν θα γίνει με αμιγώς πολιτικά κριτήρια, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσουν μια πανελλαδική καταγραφή δυνάμεων.

Πρόκειται για μια στρατηγική η οποία βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με τον στόχο που προέκυψε μετά τις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου για ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικό φορέα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου απέναντι στη Ν.Δ.

Η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αντιμετωπίζεται από το ΠΑΣΟΚ ως ακόμη μια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της απήχησής του και ως ακόμη ένα σκαλοπάτι στην προσπάθεια που καταβάλλει για την επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο -με ορίζοντα τις ευρωεκλογές- από θέση ισχύος στη δημοκρατική παράταξη. Θεωρείται δε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένα προνομιακό πεδίο, καθώς το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε ανέκαθεν ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες, με μεγάλο αριθμό εκλεγμένων δημάρχων και επιρροή πολύ μεγαλύτερη από τις εκλογικές του επιδόσεις.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι στους οποίους θα δοθούν χρίσματα θα είναι άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και θα έχουν μια σαφή σοσιαλδημοκρατική, κεντροαριστερή ταυτότητα. «Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να είναι πρόσωπα που εμπνέουν, ενώνουν και συσπειρώνουν ευρύτερα ακροατήρια», προσθέτουν αρμόδιες πηγές. Οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές υποψηφιοτήτων ή μέτωπα ούτε πρόκειται να υποστηριχθούν υποψήφιοι προερχόμενοι από άλλα κόμματα (π.χ. από τον ΣΥΡΙΖΑ).

Αντιθέτως, είναι δυνατό οι υποψήφιοι που θα προταθούν από το ΠΑΣΟΚ να πλαισιωθούν από ανθρώπους άλλων χώρων ως περιφερειακοί ή δημοτικοί σύμβουλοι ή επίσης να στηριχθούν και από άλλα κόμματα. Ως τέτοιο παράδειγμα φέρνουν την περίπτωση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος είναι στέλεχος με στίγμα ΠΑΣΟΚ, υποστηρίχθηκε όμως και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική διαφέρει σε ό,τι αφορά τους μικρούς δήμους όπου δεν τίθεται ζήτημα πολιτικών εντυπώσεων και αποτύπωσης δυνάμεων. Σε αυτή την κατηγορία, δεν θα υπάρξουν επίσημες στηρίξεις και οι αποφάσεις θα βασίζονται πρωτίστως στις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών.

Ο γραμματέας
Τον χειρισμό των εν λόγω θεμάτων έχει αναλάβει υπό την κεντρική καθοδήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ενώ θα δημιουργηθεί και Επιτροπή στη Χαριλάου Τρικούπη, στα πρότυπα της Επιτροπής των εθνικών εκλογών, για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων των ενδιαφερομένων. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν υπόψη και των συλλογικών οργάνων, της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσουν μέσα στον Ιούλιο και κατόπιν, στελέχη και ηγεσία θα αναχωρήσουν για ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: