30.6.23

Ο πρωθυπουργός έκανε τον ανήξερο...


...περί αναστολής δραστηριοποίησης της Frontex...

Απανωτά είναι τα δημοσιεύματα που θέλουν την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή να εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέρει τίποτα.

Ο... Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά (από τη δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.», Μαρία Ψαρά) στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μιλώντας για μια «καλή συνεργασία με τη FRONTEX».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση ότι «υπάρχουν πληροφορίες ότι η FRONTEX εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκε να απαντήσει: «Δεν έχει υποπέσει στην προσοχή μου καθόλου το ζήτημα το οποίο αναφέρατε».

Λίγες μέρες μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της Εφ.Συν. και της γαλλικής Le Monde για τη σκληρότερη στάση της Frontex μετά το ναυάγιο κοντά στην Πύλο, ήρθε και δημοσίευμα των New York Times να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που θέλουν την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή να εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα, επειδή επανειλημμένα η χώρα μας δεν έχει πάρει στην πράξη κανένα μέτρο για να μην επαναληφθούν επιχειρήσεις επαναπροώθησης αλλά και δεν έχει διερευνήσει περιστατικά που έχει καταγράψει η Frontex.



Βέβαια, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχει «μία σταθερά καλή συνεργασία» την οποία «προσβλέπουμε και τώρα να συνεχίσουμε» ενώ όσον αφορά τα ζητήματα που υπάρχουν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «μπορούν πάντα να λύνονται με καλή πίστη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως μεταξύ ελληνικής πολιτείας και Frontex υπάρχει «μία κοινή αποστολή» που υπαγορεύει «προστασία των εξωτερικών συνόρων και φυσικά το να σώζουμε πάντα ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα».

Για το μεταναστευτικό και την αποτυχία της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμπεράσματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στις πολιτικές αποτροπής με πρόσχημα τους διακινητές. «Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική. Αποδίδω μεγάλη σημασία στην ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών, ώστε ευάλωτοι μετανάστες και πρόσφυγες να μην ξεκινούν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι», είπε, αποφεύγοντας σκόπιμα να καταδικάσει τις πολιτικές (και) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: