30.6.23

Αδιέξοδο στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό...


Μαρία Ψαρά

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες. Ουγγαρία και Πολωνία "μπλόκαραν" ουσιαστικά τη συζήτηση, απαιτώντας να αλλάξει το κείμενο των συμπερασμάτων για να στείλει... σκληρό μήνυμα κατά της μετανάστευσης. 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χθες γύρω στις 2.25 ώρα Ελλάδας χωρίς συμπεράσματα για το μεταναστευτικό. Οι ηγέτες συναντιούνται ξανά σήμερα στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδας για να συνεχίσουν τη συζήτηση για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η... πέτρα του σκανδάλου ήταν η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην οποία συμφώνησε πρόσφατα η ΕΕ, η απόφαση για την οποία ελήφθη με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. Οι μόνες χώρες που διαφώνησαν ήταν η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες χθες αποφάσισαν να πάρουν την εκδίκησή τους. 

Διπλωμάτες ανέφεραν στην "Εφ.Σν." ότι η Πολωνία προσπάθησε να "περάσει" την πρότασή της οι χώρες να δεσμευτούν ότι θα λαμβάνουν μόνο ομόφωνα αποφάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική. Μαζί με την Πολωνία και η Ουγγαρία, με τον Ορμπάν να κάνει το δικό του... σόου.

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει στη δήλωση για τη μετανάστευση, εκτός εάν συμπεριληφθεί και η θέση της Πολωνίας περί «συναίνεσης». Η πολωνική πρόταση θα απαιτούσε επίσης ότι κάθε χώρα θα μπορούσε να αποφασίσει ποιους μετανάστες «δέχεται στο έδαφός της».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση της Πολωνίας.

Οι ηγέτες "ξαναπιάσουν" σήμερα τη συζήτηση για τη μετανάστευση ή απλώς θα αφήσουν το κομμάτι αυτό στο κείμενο συμπερασμάτων εκτός. 

Σήμερα στην ατζέντα βρίσκονται η Κίνα και η οικονομία, αλλά και οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: