2.6.23

Φορολογία και στο βάθος… οι μεσαίοι...



Εστω κι από το «παράθυρο», πλαγίως, αυτή η δεύτερη προεκλογική εκστρατεία, ασχολείται με πραγματικά προβλήματα: φορολογικά... έσοδα, φόροι στα μερίσματα, στα κέρδη επιχειρήσεων, στις μεταβιβάσεις ακινήτων κλπ. Θέματα δηλαδή που θα έπρεπε να συζητούνται ανοιχτά και να ανταλλάσσονται προγραμματικά «πυρά», μαζί με τη γνώση τού τί ακριβώς ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Εδώ το θέμα συζητείται, επειδή προφορικά ή λεκτικά σφάλματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν την αφορμή. Θα ήταν «σφάλματα» αν τα στελέχη που τα διατύπωσαν ήταν πρώτης γραμμής, ή αν ήταν ο ίδιος ο επικεφαλής του κόμματος. Τώρα είναι απλώς μια καλή ευκαιρία για τη ΝΔ να προβληματίσει κάποιους της μεσαίας τάξης που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ή να κάνει να το διπλοσκεφθούν δικοί της ψηφοφόροι στην «πρώτη» κάλπη, που ίσως φλερτάρουν στη δεύτερη με το ΠΑΣΟΚ…

Ετσι, το κέντρο βάρους της προεκλογικής διαπάλης μετατοπίζεται από το δίδυμο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ της κάλπης της 21ης Μαϊου, στο δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ επιχειρεί να ταυτίσει τις φορολογικές θέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, να τού χρεώσει πρόθεση υπερφορολόγησης των μεσαίων.

Υπόψη ότι ο φορολογικός συντελεστής 5% στα μερίσματα, δηλαδή στα διανεμόμενα κέρδη είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στις χώρες του ΟΟΣΑ, πλην Λετονίας. Και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο μεσοσταθμικός συντελεστής της φορολογίας των κερδών είναι μόνο 25,9% στην Ελλάδα, ενώ οι μισθωτοί φορολογούνται με πολύ υψηλότερους συντελεστές για εισοδήματα πέραν των 20.000 ετησίως. Να σημειωθεί ότι ο μεσοσταθμικός συντελεστής φορολόγησης των κερδών είναι 57% στην Ιρλανδία, 55% στη Δανία, 51% στη Γαλλία, 50% στην Πορτογαλία, 48% στη Γερμανία.

Ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ αύξησης της πολύ χαμηλής φορολογίας των μερισμάτων στη χώρα μας, σε έκθεσή του για την Ελλάδα. Υποστηρίζει ότι αυτό θα οδηγούσε στη μείωση επιβάρυνσης των μεσαίων.

Η περίφημη Έκθεση Πισαρρίδη προτείνει να φορολογούνται όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους (εργασία, μερίσματα, κέρδη, νοίκια) με μια ενιαία φορολογική κλίματα,όπου η κεντρική φιλοσοφία είναι ότι με τον ίδιο συντελεστή θα πρέπει να φορολογούνται ίσα εισοδήματα. Δηλαδή ο συντελεστής φορολόγησης να αλλάζει σε σχέση με το ύψος του εισοδήματος, ασχέτως της πηγής.
Πισσαρίδης έφα. Ιδού η Ρόδος...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: