2.6.23

Ο Τεμπονέρας αποδομεί το αφήγημα της Ν.Δ. για τη φορολογία...


Ξεκάθαρες απαντήσεις στην επιχείρηση διαστρέβλωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη φορολογία έδωσε χθες και ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος τόνισε στο Mega και στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου πως «υποσχόμαστε μειώσεις φόρων. Μείωση του ΕΦΚ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και... ότι το αφορολόγητο θα φτάσει στις 10.000 ευρώ».

Ο κ. Τεμπονέρας διευκρίνισε πως η φορολόγηση των κερδών και η φορολόγηση των υπερκερδών είναι κάτι τελείως διαφορετικό. «Όσον αφορά στη φορολόγηση των κερδών η χώρα μας βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης περίπου στο 22%. Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα όπως έχει κατατεθεί δεν έχει καμία απολύτως μεταβολή όσον αφορά στο ζήτημα αυτό. Τι λέμε όμως; Ότι ακριβώς λόγω της συγκυρίας έχουν συσσωρευτεί κάποια κέρδη πάνω από τα συνήθη. Τα υπερκέρδη. Αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε ουσιαστικά να τα χαρίσει σε 6-7 μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας και στα διαλυστήρια».

Εξήγησε πως οι εν λόγω εταιρείες έχουν συσσωρεύσει πάνω από 6 δισ. ευρώ -με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους μέσα στο 2022. Όπως υπογράμμισε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτά τα υπερκέρδη να φορολογηθούν με συντελεστή 90% ώστε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για κοινωνική πολιτική. Ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε ότι τα εκτιμώμενα έσοδα απ' τη φορολόγηση αυτών των υπερκερδών είναι περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη, ο Διονύσης Τεμπονέρας κατήγγειλε ότι έγινε μια αλχημεία όσον αφορά στην στον υπολογισμό των υπερκερδών και ότι η ΝΔ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, επικαλούμενη το απόρρητο. Έτσι, επισήμανε φορολόγησε μόλις 450 εκατ ευρώ περίπου, ενώ εμείς εκτιμάμε ότι είναι πολλαπλάσιο.

Σημείωσε ακόμα ότι τα έσοδα απ' την υπερφορολόγηση των υπερκερδών είναι μόνο μια πηγή αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα «ολιστικό σχέδιο για την οικονομία» το οποίο μιλά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ως μια άλλη πηγή ανέφερε και το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, και τα 70 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι ότι να χρησιμοποιήσει περίπου 663 εκατ. ευρώ,  τα οποία έχουν πάει στις τσέπες 13 μόνο επιχειρήσεων. «Αυτό δεν σημαίνει διάχυση του πλούτου προς τα κάτω, αυτό δεν σημαίνει δίκαιη διανομή»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: