3.6.23

Ορκωμοσία Ερντογάν: Η τελετή, οι φόβοι και οι προσδοκίες για τη «νέα» μέρα...



Πανίσχυρος και με εξουσίες που έχει ήδη φροντίσει να εξασφαλίσει στον εαυτό του από την προηγούμενη 5ετή θητεία του, ορκίζεται στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής ξανά πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επανεξελέγη στον β' γύρο των εκλογών την Κυριακή 28 Μαΐου...

Μετά την ορκωμοσία, που θα πραγματοποιηθεί στο μεγαλοπρεπές προεδρικό μέγαρο που έχτισε ο Τούρκος πρόεδρος, θα παρατεθεί γεύμα και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί και η σύνθεση της κυβέρνησής του.

Στην τελετή αναμένεται να παραστούν οι ηγέτες 20 κρατών και 45 υπουργοί Εξωτερικών (μεταξύ αυτών και ο Έλληνας υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, αλλά και, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που μεταξύ άλλων επιθυμεί να λύσει το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία (στόχος είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο), στην οποία η Άγκυρα έχει θέσει βέτο, με την αιτιολογία ότι «φιλοξενεί και προστατεύει τρομοκράτες», εννοώντας Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες και υποστηρικές του PKK. Μεταξύ των ηγετών που θα παραστούν στις επίσημες τελετές θα είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στενός σύμμαχος του Ερντογάν, και οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι, οι οποίοι ήταν μεταξύ των πρώτων που συνεχάρησαν τον Τούρκο πρόεδρο για την επανεκλογή του.

Μέχρι και πριν από δυο-τρεις μέρες, ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου , έστελνε σαφές μήνυμα στη Στοκχόλμη: «Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Σουηδούς φίλους μας: Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας (…) και λάβετε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν», έγραψε στο Twitter.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που ανησυχεί το ΝΑΤΟ είναι και η στάση του Τούρκου προέδρου έναντι της Ρωσίας, καθώς βρίσκεται με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στη Μόσχα, διατηρώντας καλές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τηρώντας επαμφοτερίζουσα στάση στο ουκρανικό, παίζοντας τον ρόλο του μεσολαβητή, με το αζημίωτο φυσικά.

Το ζήτημα της οικονομίας 

Η επιλογή των προσώπων στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση, η λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφια νούμερα εδώ και πολλούς μήνες. Εκτός από τον πληθωρισμό, που ξεπερνά το 40% ενισχυμένος από τις τακτικές μειώσεις των επιτοκίων, την Παρασκευή το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έπεσε στις 20,88 λίρες το ένα δολάριο.

Δεν είναι λίγοι οι ξένοι αναλυτές που προβλέπουν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και διαβλέπουν στο βάθος προσφυγή στη βοήθεια του ΔΝΤ.

Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών οι φήμες δίνουν τον Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην υπουργό Οικονομικών (2009-2015), στη συνέχεια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την Οικονομία (ως το 2018). Ο πρώην οικονομολόγος στη Merrill Lynch, ελπίζεται ότι θα αναλάβει να επαναφέρει λίγη ορθοδοξία στην τουρκική οικονομία προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Άλλωστε, ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του παρενέβαινε στη χρηματοποικονομική πολιτική, αλλά και στο έργο της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, με όχι και τόσο επιτυχημένα αποτελέσματα.

Η (συντηρητική) νέα Βουλή

Το κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου συνεδρίασε για πρώτη φορά την Παρασκευή στην Άγκυρα: το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.

Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).

Και όλα αυτά, όταν τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα έχουν περιοριστεί και διαρκώς περιορίζονται στη χώρα, με αρχή το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, που έδωσε την αφορμή στον Τούρκο πρόεδρο να περάσει τα πάντα υπό τον έλεγχό του και του κόμματός του, από τη δικαιοσύνη και την εκπαίδευση έως τα ΜΜΕ και κάθε θεσμό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: