12.6.23

Διλήμματα για την επόμενη μέρα...


Οσο θα αδειάζει η κλεψύδρα μετρώντας αντίστροφα το χρόνο ως την 25η του μήνα, τόσο θα τίθενται στην ημερήσια διάταξη της... πολιτικής ζωής, τα προβλήματα τής, μετά τις κάλπες, πορείας.

Ολοι ξέρουν ότι στις κάλπες παίζεται το μέγεθος της αυτοδυναμίας, το ισοζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και η είσοδος ή όχι έκτου και έβδομου κόμματος, που θα μειώσει το εύρος της αυτοδυναμίας, αλλά και τη δύναμη των μειζόνων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο νικητής είναι ήδη γνωστός. Η ουσία είναι οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοσθούν από την επόμενη κυβέρνηση, ώστε η Ελλάδα να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο από το χαμένο έδαφος σε σύγκριση με τις προηγμένες δυτικές δημοκρατίες.

Όπως και νάχει, η χώρα θα πορευτεί σε έναν όλο και πιο ανταγωνιστικό και πολύπλοκο κόσμο, με έναν γείτονα απρόβλεπτο, αφού θα διαλέγεται πλέον μόνο με την υστεροφημία του και την Ιστορία.

Κι η ζωή «εκεί έξω», όχι στις τηλεοπτικές αντιμαχίες, αλλά στον πραγματικό κόσμο, είναι κανονικός «πόλεμος». Επιβιώνει ο πλέον ανταγωνιστικός, αυτός που καινοτομεί, αυτός που έχει σχέδιο και πλάνο. Και ως χώρα και ως επιχείρηση και ως άτομα.

Σχέδιο και θέληση να γίνουν πράγματα λοιπόν. Με άλλον τρόπο απ’ αυτόν που έμαθε ως τώρα το πολιτικό σύστημα να τα κάνει... Με αξιοκρατία, κλειστά μάτια απέναντι στις κομματικές προελεύσεις, συνεννόηση στα μείζονα μεταξύ των κομμάτων.

Κι εδώ είναι τα δύσκολα. Τα κόμματα ως οργανισμοί, κουβαλούν στο DNA τους, τις «μνήμες» της πελατοκρατίας, της κατάρας που βύθισε το σύγχρονο ελληνικό κράτος στην αναξιοκρατία, τη διαφθορά, την εσωστρέφεια, την κομματοκρατία.

Και τα διλήμματα των ηγεσιών τους, ιδιαίτερα του κόμματος-νικητή, είναι απλά: κόβουν το γόρδιο δεσμό που τα δένει με την κομματική κουλτούρα τους με κίνδυνο να χάσουν «πελατεία» ή παραμένουν στον ίδιο δρόμο κάνοντας «μερεμέτια»; Ενδεχόμενη «σπαθιά» στα δεσμά με το παρελθόν μπορεί να ανοίξει ορίζοντες επικοινωνίας τους, με έναν νέο κόσμο που ισοπεδωμένος από την πολυετή κρίση του πολιτικού μας συστήματος, ψάχνει και ψάχνεται…. Κι όποιος πολιτικός αποφασίσει πρώτος να κάνει τις τομές και να τις εφαρμόσει πρώτα στο κόμμα του, μόνο να κερδίσει θα έχει…

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: