2.6.23

Ιδού τι σημαίνει παντοδυναμία Μητσοτάκη...


Τα βασικά μηνύματα με τα οποία θα κατέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου περιγράφουν παράγοντες της... Κουμουνδούρου, ενόψει και των νέων δημόσιων παρεμβάσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης -τόσο σήμερα, στα δυτικά προάστια των Αθηνών, όσο και τις επόμενες ημέρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Νίκαια έθεσε το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιούνη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη προεκλογική ομιλία του είπε: «Στις εκλογές που έρχονται, δεν κρίνονται μόνο κόμματα και πρόσωπα. Κρίνονται οι ζωές μας. Οι ζωές των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων, της κοινωνικής πλειοψηφίας». «Η ανατροπή των συσχετισμών και η η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση για να είναι ισχυρή η κοινωνία την επόμενη μέρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της», σημειώνουν παράγοντες της Κουμουνδούρου, για να προσθέσουν: «Καθημερινά η αλαζονική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη δίνει δείγματα γραφής για το τι θα σημάνει η ανεξέλεγκτη παντοδυναμία του. Μπορεί ο κυβερνητικός μηχανισμός να έσπευσε να κουκουλώσει την αποκάλυψη του “μαρτυριάρη” Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι κεντρικοί στόχοι της ΝΔ είναι οι 180 έδρες και η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην υπάρχει στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό πραγματικό αντίβαρο στη ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει σαν στόχο τη συνταγματοποίηση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων. Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να τον σταματήσουν». 

Ανώτατες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν, επιπροσθέτως, πως «επιπλέον, με την ψήφο τους μπορούν και πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι η χώρα χρειάζεται ένα κράτος που θα προστατεύει τους αδύναμους, θα σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών και τα θα υπηρετεί τα δικαιώματα όλων. Για αυτό το λόγο και ο κ. Τσίπρας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες που δεν ψήφισαν ΝΔ το Μάιο, παρά τις επιφυλάξεις τους για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε αυτούς που ψήφισαν ΝΔ όμως δεν θέλουν ανέλεγκτο και παντοδύναμο Μητσοτάκη να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου». .

Ελεύθεροι επαγγελματίες

«Η ΝΔ που δήθεν κόπτεται για τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες από χθες άφησε εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, λόγω λήξης της προθεσμίας ρύθμισης ή εξόφλησης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε συνειδητά να μην επεκτείνει περαιτέρω την παράταση που η ίδια ψήφισε, δεν έφερε ρύθμιση οφειλών στα ταμεία (όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής όπως είχε κάνει το 2019), πέρα από τα συσσωρευμένα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, ενώ επιμένει να τους ζητά να αποπληρώσουν 722 ευρώ ενόσω αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Κάτι που φαντάζει αδύνατο για την πλειοψηφία τους μέσα σε συνθήκες ακραίας πληθωριστικής κρίσης», λένε στην Κουμουνδούρου, επιμένοντας πως με τον τρόπο αυτό, «χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ από σήμερα θεωρούνται ανασφάλιστοι και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στο ΕΣΥ και αυτό χάρη στο νόμο του 2016 του ΣΥΡΙΖΑ για τους ανασφάλιστους. 

Αυτό ωστόσο δημιουργεί επιπλέον πολλαπλά προβλήματα διότι:
1. Δεν μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν γιατρούς ιδιώτες με σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ ή τον προσωπικό τους γιατρό αν είναι ιδιώτης με σύμβαση ΕΟΠΥΥ
2. Αν πάνε σε ιδιώτη επί πληρωμή, δεν μπορεί να τους συνταγογραφήσει εξετάσεις ή φάρμακα.
3. Πρέπει να πάνε αποκλειστικά σε δημόσιες δομές, κέντρα υγείας και νοσοκομεία μόνο, είτε για φάρμακα, είτε για εξετάσεις, είτε για περίθαλψη.
4. Αυτό προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στο ΕΣΥ και σοβαρή μείωση στην πρόσβαση των πολιτών, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή διαθεσιμότητα δημοσίων δομών».

Ζούγκλα

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και την εργασιακή ανασφάλεια, πηγές της Κουμουνδούρου, λένε ότι στον απόηχο του φριχτού εργατικού δυστυχήματος στο Πέραμα και των συνεχιζόμενων εξαιτίας αυτού αντιδράσεων, «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το μοναδικό κόμμα που εκπροσωπεί πρωτίστως τους εργαζόμενους». «Όχι στα λόγια και θεωρητικά, αλλά με τα έργα του είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τις εκλογικές του επιδόσεις στο Πέραμα, άλλος ένας εργάτης στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη έχανε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίζονταν σοβαρά. Οι “καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας” που υπόσχεται η ΝΔ, μεταφράζονται σε ανασφάλεια και άθλιες συνθήκες δουλειάς». «Το τραγικό αυτό εργατικό δυστύχημα ήρθε να προστεθεί στον μακρύ και αυξανόμενο κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων των τελευταίων ετών με τη χώρα μας να καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ε.Ε. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 57 νεκροί εργαζόμενοι έφυγαν για τη δουλειά τους και δεν γύρισαν ποτέ. Τα αίτια αυτής της δραματικής αύξησης οφείλονται στην αντεργατική πολιτική και τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, σε μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και στην απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας», σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, προσθέτοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και συχνούς και τακτικούς ελέγχους, για να μπει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα που φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη. Γιατί θεωρούμε πως η λέξη «ανάπτυξη» είναι συνώνυμη με την τήρηση κανόνων, της εργασιακής νομοθεσίας, με τα εργασιακά δικαιώματα και τη δικαιοσύνη. «Ανάπτυξη» δεν μπορεί να σημαίνει εργασιακή ανασφάλεια και εργασιακή ζούγκλα. Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του ΣΕΠΕ, μόνο την περίοδο 2015 - 2019 έγιναν περισσότεροι από 230.000 έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας στους οποίους υπήρξαν πρόστιμα 146 εκ. ευρώ. 50 εκ. δεδουλευμένα πληρώθηκαν στους εργαζόμενους μέσα από την διαδικασία των εργατικών διαφόρων. Η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας μειώθηκε από το 19,17% στο 8,94%. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο Χατζηδάκη υποβάθμισε την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ προηγουμένως είχε μειώσει τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας. (Παράδειγμα: Το 2017 είχε επιβληθεί πρόστιμο 1.630.000 ευρώ σε μεγάλη τράπεζα για παραβάσεις αδήλωτης υπερωρίας. Με το νέο πλαίσιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τις ίδιες παραβάσεις, το πρόστιμο θα ανερχόταν σε 109.000 ευρώ)».

Φορολογία

Τέλος, ως προς τη φορολογία, το βασικό μήνυμα όπως θα το συμπυκνώνει εφεξής ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του έχει ως εξής:

«Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του κ Μητσοτάκη, προσπαθεί με αλαζονικό τρόπο, να κρύψει την κρυφή ατζέντα της Ν.Δ στη φορολογία. Όμως τα στοιχεία από τα φορολογικά έσοδα, μαρτυρούν τα ψέματα που επιμένουν να λένε:
• Μόνο για φέτος, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4 δις σε σχέση με πέρυσι
• Το πρώτο τετράμηνο του 2023, τα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν ήταν 1,5 δις ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισμένα
• Οι έμμεσοι φόροι -οι πιο άδικοι- έφτασαν στο 60% των φορολογικών εσόδων, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα κυρίως αδύναμων και μεσαίων που πλήττονται από τους έμμεσους φόρους.

Και ενώ οι πιο αδύναμοι πολίτες πιέζονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ, αλλά προαννήγγειλε και την κατάργηση των επιδομάτων, αν εκλειγεί ξανά.

Με άλλα λόγια: ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στο εισόδημα των πολιτών μέσω των έμμεσων φόρων και προσφέρει φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς. Κι αυτό είναι το πραγματικό του σχέδιο για την επόμενη τετραετία.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν προβλέπει καμία αλλαγή στη φορολογία επιχειρήσεων, μόνο στα υπερκέρδη εταιριών ενέργειας και διύλισης.

Οι μόνες επιχειρήσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει φόρους και μάλιστα έκτακτους – και το φωνάζει εδώ και δύο χρόνια όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Κομισιόν – είναι οι επιχειρήσεις ενέργειας και διύλισης καυσίμων, οι οποίες παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα υπερκέρδη μόνο για το 2022 αθροιστικά πάνω από 6 δισ. ευρώ. Αυτά τα υπερκέρδη των δέκα επιχειρήσεων, την ώρα που το μέσο νοικοκυριό και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έβγαζαν το μήνα από την ακρίβεια, προφανώς και θα φορολογηθούν εκτάκτως, ώστε να επιστρέψουν ως έσοδα στο Δημόσιο για να γίνουν κοινωνική πολιτική.

Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη.

Σε αντίθεση με τα fake news της ΝΔ, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μειώσεις σημαντικών φόρων που αφορούν και τις επιχειρήσεις, όπως η θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φορολογικού βάρους που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Και φυσικά η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που μειώνει σημαντικά τις τιμές εφοδίων και εξόδων στις επιχειρήσεις. Και πέραν αυτών, προβλέπει ανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και συμπερίληψη των ΜμΕ που είναι το 97% του ελληνικού επιχειρείν και είναι αποκλεισμένες από τα κοινοτικά κονδύλια»...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: