8.6.23

Στις κάλπες με αιχμή το πρόγραμμα...


Τον πιο προγραμματικό ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να βγάλει στο προσκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας με το πλάνο «Ελλάδα 2027: επτά βήματα για δίκαιη... κοινωνία», που παρουσιάστηκε χθες.
Eχοντας δίπλα του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Eφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Γ. Χουλιαράκη και τον Διονύση Τεμπονέρα, ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε στην αρχή της ομιλίας του πώς θέλουμε την Ελλάδα ύστερα από τέσσερα χρόνια: «Η εικόνα που έρχεται στο δικό μου μυαλό είναι αυτή μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και ισότητας… Μιας χώρας και μιας κοινωνίας που θα αναπτύσσει διαρκώς τις παραγωγικές της δυνατότητες, θα έχει αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, θα πορεύεται με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια».

Ανασυγκρότηση
Η ανασυγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου είναι το πλέον κομβικό βήμα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο. Η ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου της ΔΕΗ και η δέσμευση πως το νερό θα παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας, ως πρώτο από τα επτά βήματα. Εμφαση στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα δοθεί μέσω της δημιουργίας ειδικής δομής στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Με την ακρίβεια να ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το μήνυμα που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ήταν πως η θέσπιση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, το «ξεπάγωμα» των τριετιών, η αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα κατά 10%, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή και η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα αποτελούν μερικά από τα «κλειδιά» για την ανάσχεσή της. «Το ποσοστό των πολιτών σε κίνδυνο φτώχειας φθάνει το θηριώδες 28,2%. Η απειλή της φτώχειας χτυπά την πόρτα σε έναν στους τρεις Ελληνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το εργασιακό πλάνο
Για την εργασία, το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των νόμων της Ν.Δ., επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και ρύθμιση της τηλεργασίας ως μισθωτής από απόσταση. Στο προσκήνιο φέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση την ανάγκη της αύξησης των δαπανών για την υγεία. Θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες προσλήψεις, ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των πρωτοβάθμιων φροντίδων υγείας, καθώς και ανασυγκρότηση του ΕΟΔΥ.

Στον τομέα της παιδείας η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας εξακολουθεί να αποτελεί «σημαία» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την κοινωνική προστασία ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Στηρίζουμε τις μητέρες, φροντίζουμε το παιδί, εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας, μεριμνούμε για τους ηλικιωμένους».

Η πρώτη κατοικία
Σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας τόνισε πως η στέγη θα είναι το πρόβλημα της επόμενης δεκαετίας. Και λύση αποτελεί το ολιστικό σχέδιο του κόμματος για τη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευσης πλειστηριασμών. Το οικονομικό επιτελείο ανέπτυξε και μια δέσμη παρεμβάσεων για τη ρύθμιση των τιμών των ακινήτων με περιορισμό του Αirbnb μόνο για φυσικά πρόσωπα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως αρνήθηκε την από κοινού κοστολόγηση των προγραμμάτων. Προέβλεψε πως για άλλη μια φορά, μετά την παρουσίαση, η «γαλάζια» παράταξη θα επιμείνει πως τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν βγαίνουν» και κατέληξε με μια σειρά από ερωτήματα: «Τους ρωτάω όμως: Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63χρονης που χάθηκε προχθές στην καρότσα ενός αγροτικού; Πόσο κοστίζει η ζωή ενός εργάτη που χάθηκε πριν από μια εβδομάδα στο Πέραμα; Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης εγκύου που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη; Πόσο κοστίζει η ισότητα; Πόσο η ασφάλεια; Πόσο η αξιοπρέπεια;»...

Aντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: