2.6.23

Με Λιάγκα, ρακές και Αγιον Ορος...


Μετά το πολυήμερο ξεσάλωμα του προπαγανδιστικού μηχανισμού της Ν.Δ., που προσπαθεί να μας πείσει ότι ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ υπόσχονται «φοροκαταιγίδες»...φτάνει και η ώρα της απάντησης.

Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που, πηγαίνοντας στις εκλογές με το πρώτο κόμμα να έχει καθαρό προβάδισμα, δεν ερωτάται εκείνο πόσο κοστίζουν οι παχυλές εξαγγελίες του για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, μειώσεις φόρων κ.λπ., αλλά καλούνται να… απολογηθούν το δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Μιλάμε για πολυφωνία, όχι αστεία.

● Τουλάχιστον άρχισε να αντιδρά η αντιπολίτευση μετά την αμηχανία και τις ασάφειες των πρώτων ημερών. Ο Γιάννης Ραγκούσης (ΣΥΡΙΖΑ) δεν άφησε να πέσει κάτω η παραδοχή του Χάρη Θεοχάρη (Ν.Δ.) στην ΕΡΤ ότι οι έμμεσοι φόροι (π.χ. ο ΦΠΑ) πλήττουν ποσοστιαία τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, γι’ αυτό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε τα διάφορα passes. Ο Ραγκούσης κατήγγειλε τη φοροκλοπή 6 δισ. ευρώ, τους τελευταίους 6 μήνες, από επιπλέον εισπράξεις έμμεσων φόρων σε βάρος των μη προνομιούχων. Αντίστοιχα και ο Παναγιώτης Δουδωνής (ΠΑΣΟΚ) χαρακτήρισε «τραγέλαφο» το πρόγραμμα της Ν.Δ., το οποίο δεν περιλαμβάνει ούτε ένα νούμερο για το κόστος και αναρωτήθηκε τι απ’ όλα ισχύει: Ο Σκυλακάκης που λέει ότι κοστίζει 5,5 δισ. ετησίως ή ο Χατζηδάκης που μιλάει για 8,9 δισ.;

● Με συνέντευξη στο πρωινάδικο του ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Λιάγκα συνέχισε, την Πέμπτη, την προεκλογική του εκστρατεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί αποκάλυψε ότι δεν πίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και στην ερώτηση τι κάνει με τις τσικουδιές που τον κερνούν π.χ. στην Κρήτη, εκείνος απάντησε ότι προσποιείται πως τις πίνει, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να κάνει ομιλίες. Εφαρμόζει δηλαδή το ίδιο σύστημα με τις υποκλοπές. Προσποιείται ότι γίνεται έρευνα. Θυμήθηκε μάλιστα και μια φορά όταν νεαρός έκανε περιοδεία με τον πατέρα του και τις έπινε, με αποτέλεσμα να γίνει σύντομα… λιώμα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι στο τέλος της ημέρας μπορεί να πει ένα κρασί ή μια μπίρα. Επειδή όμως είχε πει ότι αν έβγαινε για μπίρες με κάποιον πολιτικό αρχηγό, αυτός θα ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γ.γ. του ΚΚΕ του έκανε παράπονα, όπως είπε, επειδή δεν πίνει μπίρες, αλλά… ρακές.

● Πάντως το τριήμερο ο Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Αγιον Ορος μαζί με τον γιο του, Κωνσταντίνο, επαναλαμβάνοντας ένα ταξίδι που είχε κάνει και εκείνος με τον πατέρα του το 1986. Μπορεί να είπε ότι το ταξίδι είχε προγραμματιστεί προ των εκλογών, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι θα γίνουν και συζητήσεις με διάφορες μονές που φέρονται να προωθούν το κόμμα ΝΙΚΗ για να μπει στη Βουλή, δυσκολεύοντας την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Ολα για την πίστη μας, δηλαδή.

● Τέτοια διαφήμιση από τον ΣΚΑΪ στη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν πρέπει να την περίμενε ούτε η ίδια. Ο παρουσιαστής της πρωινής εκπομπής Δημήτρης Οικονόμου έδειχνε την Πέμπτη on camera το φυλλάδιο του κόμματός της, μπρος-πίσω κιόλας, αφού είχε προηγηθεί μια γλαφυρή συζήτηση με στόχο να πει η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ό,τι χειρότερο μπορούσε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκράτησα μόνο το ότι τον θεωρεί «τελειωμένο κεφάλαιο». Εννοείται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) είναι εξαφανισμένος από παντού. Τον χρησιμοποίησε η Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές ως σκιάχτρο και τώρα παίζει τον ρόλο της (μιντιακά) στυμμένης λεμονόκουπας.

● Σε άλλα νέα της επικαιρότητας, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας παραμένει προφυλακισμένος στα Τίρανα, παρά τις πιέσεις και της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά ο συνεργάτης του, Παντελής Κακαβέσης, αφέθηκε ελεύθερος. Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Αλέξη Γεωργούλη και Μαρίας Σπυράκη για τις υποθέσεις τους (βιασμός Ελένης Χρονοπούλου για τον πρώτο και αμοιβές συνεργάτη της για τη δεύτερη). Και το όνομα αυτού: Πατριωτικός Συνασπισμός. Η νέα σύμπραξη ακροδεξιών με Εμφιετζόγλου, Μπογδάνο, Βόβολη και λοιπές… πατριωτικές δυνάμεις...

Χάρης Ιωάννου

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: