4.6.23

«Εκτός» Ακάρ, Σοϊλού και Τσαβούσογλου από τη νέα κυβέρνηση Ερντογάν...


Τα πρόσωπα που συνθέτουν το νέο υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία επέλεξε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Στο νέο σχήμα υπάρχουν «ηχηρές αποχωρήσεις», καθώς δεν περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, καθώς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου...

Νέος υπουργός Άμυνας είναι ο Γιασάρ Γκιουλέρ, στο τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. τοποθετήθηκε ο Χακάν Φιντάν και στο Εσωτερικών ο Αλί Γερλίκαγια. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Ερντογάν τοποθέτησε στο υπουργείο Εξωτερικών τον άνθρωπο που ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών από το 2010.

Σε μια κρίσιμη θέση, αυτή του υπουργού Οικονομικών, διορίστηκε ο Μεχμέτ Σιμσέκ: πρόκειται για τον πρώην υπουργό Οικονομικών (2009-2015) και στη συνέχεια αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρμόδιο για την Οικονομία (ως το 2018). Εκτιμάται πως ο πρώην οικονομολόγος στη Merrill Lynch θα αναλάβει να επαναφέρει λίγη ορθοδοξία στην τουρκική οικονομία, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του παρενέβαινε στη χρηματοπιστωτική πολιτική, αλλά και στο έργο της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, με όχι και τόσο επιτυχημένα
Στη θέση του αντιπροέδρου, ο Τζεβντέτ Γιλμάζ, μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Κρίσιμη συγκυρία

Η επιλογή των προσώπων στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση, η λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφια νούμερα εδώ και πολλούς μήνες. Εκτός από τον πληθωρισμό, που ξεπερνά το 40% ενισχυμένος από τις τακτικές μειώσεις των επιτοκίων, την Παρασκευή το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έπεσε στις 20,88 λίρες το ένα δολάριο. Δεν είναι λίγοι οι ξένοι αναλυτές που προβλέπουν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και διαβλέπουν στο βάθος προσφυγή στη βοήθεια του ΔΝΤ.

Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης:

Αντιπρόεδρος – Τζεβντέτ Γιλμάζ
Υπουργός Εξωτερικών – Χακάν Φιντάν
Υπουργός Οικονομίας – Μεχμέτ Σιμσέκ
Υπουργός Εσωτερικών – Αλί Γερλίκαγια
Υπουργός Άμυνας – Γιασάρ Γκιουλέρ
Υπουργός Ενέργειας – Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ
Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Εζντεμίρ Γκοκτάς
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βεντάτ Ισιχάν
Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί
Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι
Υπουργός Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ
Υπουργός Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
Υπουργός Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ
Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου

Και τώρα... αναθεώρηση Συντάγματος

Ο Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανανεώνοντας την... κυριαρχία του στη γειτονική χώρα. Στόχος του τώρα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία προανήγγειλε μετά την τελετή ορκωμοσίας.

«Θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος» του 1980, είπε, υποσχόμενος ότι το νέο θα είναι «φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς».

→ Στην τελετή που έγινε στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, έλαβαν μέρος υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 78 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, και του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.










Δεν υπάρχουν σχόλια: