27.6.23

Σχεδόν 36 εκατ. στην Ευρώπη ίσως έχουν βιώσει long COVID...


... λέει αξιωματούχος του ΠΟΥ...
Σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη μπορεί να είχαν μακροχρόνια προβλήματα υγείας λόγω λοίμωξης από κορονοϊό κατά τα τρία πρώτα χρόνια της πανδημίας COVID-19, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο... Δρ Χανς Κλούγκε είπε ότι ο «μακροχρόνιος COVID» παραμένει «μια περίπλοκη κατάσταση (για την οποία) γνωρίζουμε ακόμα πολύ λίγα» και «ένα κραυγαλέα τυφλό σημείο στη γνώση μας».

«Αν δεν αναπτύξουμε ολοκληρωμένη διαγνωστική μέθοδο και θεραπεία για μακροχρόνιο COVID, δεν θα ανακάμψουμε ποτέ πραγματικά από την πανδημία», είπε ο Κλούγκε, επαναλαμβάνοντας ότι οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και άλλοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τον COVID-19 μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τη μόλυνση, μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι βιώνουν συνεχή κόπωση, δύσπνοια και θολούρα.

Η ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ καλύπτει 53 χώρες από την Ιρλανδία έως το Ουζμπεκιστάν με συνολικό πληθυσμό άνω των 900 εκατομμυρίων. Στατιστικά στοιχεία από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δείχνουν ότι περίπου ένας στους 30 κατοίκους της περιοχής έχει βιώσει «μακροχρόνιο COVID». τα τελευταία τρία χρόνια, είπε ο Κλούγκε.

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η COVID-19 δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη. Η ανακοίνωση έγινε περισσότερο από τρία χρόνια αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε τον κορονοϊό διεθνή κρίση. Ο Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία είχε λήξει, σημειώνοντας πρόσφατες αυξήσεις κρουσμάτων στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: