23.3.23

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν το 2018 «κάρφωνε» το σχέδιο ξεπουλήματος του νερού...

Την πραγματική πολιτική της ΝΔ για το νερό, που σήμερα προσπαθεί τεχνηέντως να κρύψει, και την πρόθεσή του να ιδιωτικοποιηθεί το δημόσιο αγαθό, παρουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2018 σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο ίδιος δήλωνε «υπέρμαχος»... της άποψης για τοποθέτηση «στρατηγικού επενδυτή» στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ αναφέροντας μάλιστα, δίχως ίχνος ντροπής, τα σχέδιά του για τοποθέτηση εποπτικής αρχής η οποία θα «διασφαλίζει ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης».

«Το ζήτημα που αφορά τις δημόσιες υποδομές έχει να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τις υποστηρίξουμε και να τις συντηρήσουμε. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις αυτές, όντας κρατικές, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και - τολμώ να πω - δεν έχουν και το κίνητρο να το κάνουν. Κατά συνέπεια, είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ισχυρή εποπτική Αρχή, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής και θα διασφαλίζει ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης», δήλωνε χαρακτηριστικά πριν από πέντε περίπου χρόνια.



Ο πρωθυπουργός ομολογώντας ότι το νερό δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο «στενής οικονομικής εκμετάλλευσης» αφήνει να εννοηθεί ότι το δημόσιο αγαθό θα μπορούσε να είναι προϊόν άρα να μπορεί κάποιος να το εκμεταλλεύεται οικονομικά.


Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πρόσφατη ψήφιση νόμου από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τον οποίο παραχωρεί τον έλεγχο του νερού όλης της χώρας σε ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, αφαιρώντας την εν λόγω αρμοδιότητα από το κράτος.

Με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας ένα πρώτο βήμα για να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του το 2018, προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ «από το παράθυρο» και παρά τις περί του αντιθέτου αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει ήδη γνωμοδοτήσει ότι το νερό δεν είναι προϊόν προς εκμετάλλευση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ολιστικό σχέδιο απαξίωσης της ΕΥΔΑΠ. Όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Αλέξανδράκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, «το 2019 η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε από την κυβέρνησή σας μία ΕΥΔΑΠ με 420 εκατ. στα αποθεματικά της. Εδώ και 4 χρόνια δίνονται μερίσματα, η ΕΥΔΑΠ έχει περάσει σε ζημιογόνες χρήσεις. Υπογράφηκε μία σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο που ήταν ληστρική για τα συμφέροντα της εταιρείας».

Ταυτόχρονα, ΝΔ μετά την εκλογική νίκη της το 2019 «το πρώτο πράγμα που ξεπούλησε, ήταν το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα. Προχώρησε στην εκποίηση του 40% των αποθεμάτων νερού της χώρας στους ιδιώτες» τόνισε ο Γ.  Αλέξανδράκης.

Τέλος στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης για την ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται και η χρήση της ως βραχίονας του Μεγάρου Μαξίμου για τη διατήρηση των καλών σχέσεων της κυβέρνησης με τα φίλια μέσα ενημέρωσης.

Όπως αποκάλυψαν οι Data Journalists η ΕΥΔΑΠ πλήρωσε για διαφήμιση, ενώ αποτελεί μονοπώλιο, τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: