31.3.23

Ο φράκτης στον Έβρο, το παράδοξο με τον ΣΥΡΙΖΑ...


...και ο διχασμός στο ΕΛΚ...

Εδώ δεν μπορούν πολλές φορές να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα κόμματα για τα στοιχειώδη κατά την διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας, θα το κάνουν προεκλογικά;

Το λέω αυτό, γιατί ξέσπασε πολιτική κόντρα για... την εισήγηση εξ αριστερών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μη χρηματοδοτηθεί ο φράχτης στον Έβρο.

Πριν απ’ όλα πρέπει να πούμε κάτι που είναι αρκετά γνωστό: Οι Ευρωπαίοι εδώ και χρόνια κάνουν ό,τι μπορούν για να μεταφέρουν όλα τα βάρη του μεταναστευτικού στις χώρες πρώτης υποδοχής: Σε μας το βάρος των εισόδων, σε μας το βάρος της υποδοχής, σε μας το βάρος της φιλοξενίας, σε μας το βάρος της διαχείρισης.

Αλλά σε μας πέφτει και το βάρος της περιφρούρησης των εξωτερικών συνόρων, αφού η Frontex είναι απλός παρατηρητής.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας απλώς παρευρίσκονται, συμπαραστέκονται στα λόγια, συνεισφέρουν σε κάποιο επίπεδο υλικοτεχνικής βοήθειας, αλλά μέχρι εκεί.

Είναι αλήθεια ότι μας θέλουν να παριστάνουμε τους φρουρούς των συνόρων και ταυτόχρονα μας καταχερίζουν όταν γίνονται καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό εξηγεί το γιατί σχεδόν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου – και όχι μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι αριστεροί της Ευρώπης – ψήφισαν να μην χρηματοδοτούνται οι φράχτες με ευρωπαϊκό χρήμα.

Από την άλλη βέβαια είναι απορίας άξιον πώς ο Παπαδημούλης συμμετείχε σε αυτή την πρόταση ψηφίσματος.

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει όχι στον φράχτη. Λέει μόνο ότι δεν μπορεί να είναι το μοναδικό μέσο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Άλλο αυτό όμως και άλλο να προωθείς ένα ψήφισμα που σε υποχρεώνει να πληρώσεις μόνος σου τον φράχτη.

Και είναι μια επιπλέον απορία βέβαια το πώς πήρε αυτή την πρωτοβουλία την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει να βρει ψήφους στο Κέντρο, το οποίο δεν συμμερίζεται τις απόψεις του για το μεταναστευτικό. Εγώ το βρίσκω πολιτικά ακατανόητο…

Θα μπορούσε να το αποφύγει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με το να πει καθαρά, ότι σε περίπτωση που θα κυβερνήσει, δεν θα συνεχίσει την επέκταση του φράκτη, αλλά θα εφαρμόσει άλλες πολιτικές αποτροπής...

Κάλχας

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: