31.3.23

Οι περιοχές που στοχεύουν οι αρχηγοί...


Στους δρόμους βγαίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς το διάστημα μέχρι τις εκλογές τα κομματικά επιτελεία Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και... ΠΑΣΟΚ σχεδιάζουν πυκνό πρόγραμμα περιοδειών. Κάθε κόμμα στοχεύει σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάλογα με τα στοιχεία των μετρήσεων και τις επιδιώξεις. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δίνουν έμφαση στο λεκανοπέδιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ενίσχυση της παρουσίας του στα γαλάζια «κάστρα».

Την περασμένη εβδομάδα η πρώτη εξόρμηση του κ. Μητσοτάκη μετά το δυστύχημα των Τεμπών ήταν στο Μαρούσι. Ακολούθησε η Γλυφάδα και χθες ο Γέρακας. Η αλληλουχία των επισκέψεων αποτυπώνει τη βούληση του Μαξίμου να ρίξει μεγάλο βάρος ώς τις εκλογές στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου ούτως ή άλλως ψηφίζει σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα.

Η συγκεκριμένη στόχευση, ωστόσο, έχει και αριθμητική εξήγηση. Ολες οι δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα αποτυπώνουν πως η μεγαλύτερη «ζημιά» μετά τα Τέμπη καταγράφεται στην Αττική, με την πτώση της Ν.Δ. να φτάνει ακόμα και τις τέσσερις μονάδες, σε αντίθεση με την ελληνική περιφέρεια που τα ποσοστά της Ν.Δ. μένουν σχεδόν ανέπαφα σε σχέση με το 2019. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα οδηγεί την κυβερνώσα παράταξη να δώσει έμφαση έως τις εκλογές στην Αττική, αλλά και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη.

Ο σχεδιασμός
Ως εκ τούτου, τις 50 μέρες που απομένουν έως τις εκλογές ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να βρεθεί σε πολλές γειτονιές της Αττικής. Ο Βύρωνας, το Χαλάνδρι, το Παλαιό Φάληρο, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, ο Αλιμος και ο Πειραιάς είναι μόνο μερικοί από τους δήμους όπου θα κάνει ομιλίες ο πρωθυπουργός. «Ο σχεδιασμός προβλέπει να πάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες γειτονιές», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, με το «πρόγραμμα» πάντως που έχει βγει για το επόμενο διάστημα να δείχνει μία στόχευση σε δήμους με πιο λαϊκά χαρακτηριστικά, που σε αρκετές περιπτώσεις εξέλεξαν δήμαρχο στις τελευταίες εκλογές που προέρχεται από την Αριστερά, όπως ο Βύρωνας και το Χαλάνδρι.

Στη Θεσσαλονίκη
Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί τουλάχιστον δύο φορές ακόμα στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο αστικό κέντρο της όσο και στην πιο «περιφερειακή» Β΄ Θεσσαλονίκης. Η πρώτη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, όπως δείχνουν όλα τα focus grouprs που έχουν γίνει, έχει αρχίσει να χάνει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της και μοιάζει όλο και περισσότερο στην εκλογική της συμπεριφορά με την Αττική, κάτι που σημαίνει πως θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Η έμφαση που θα δοθεί στα αστικά κέντρα δεν σημαίνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα περιοδεύσει και στην Περιφέρεια, που όπως προειπώθηκε αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Εβρο, στη σκιά της πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να μην υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση για τον φράχτη, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα βρεθεί στα Γιάννενα. Την επόμενη εβδομάδα –που είναι και Μεγάλη Εβδομάδα– θα βρεθεί στη Μυτιλήνη και μετά το Πάσχα στα σχέδια είναι και η επίσκεψη στην Κέρκυρα και στο Νότιο Αιγαίο. Η επιλογή των περιοχών γίνεται με κύριο κριτήριο ποια περιοχή δεν έχει επισκεφθεί πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, με κυβερνητικές πηγές να λένε πως στόχος είναι έως τις εκλογές να έχει καλύψει την επικράτεια. Τέλος, όσον αφορά τις κεντρικές ομιλίες του πρωθυπουργού, χωρίς να υπάρχει οριστική απόφαση, φαίνεται πως το Μαξίμου θα κινηθεί κατά το ειωθότα, δηλαδή μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη.

Στοχεύει τα «γαλάζια φρούρια»

Το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου το Εκτελεστικό Γραφείο με τον Πολιτικό Σχεδιασμό συνεδριάζουν μέρα παρά μέρα δείχνει τη μεγάλη κινητοποίηση του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών. Ο καταμερισμός των βασικών πεδίων δουλειάς έχει γίνει. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα με δεδομένο ότι η Βουλή μετά το Πάσχα θα κλείσει. Σε εβδομαδιαία βάση η παρουσία του σε δύο τουλάχιστον προορισμούς έχει οριστικοποιηθεί. Σήμερα στην Καλαμάτα θα πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, δίνοντας το «στίγμα» που θα ακολουθήσει έως τις κάλπες. Θα μιλήσει σε έναν νομό-κάστρο της Νέας Δημοκρατίας, που το 2019 είχε χάσει με 14 μονάδες διαφορά. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς πριν από ένα μήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε «οργώσει» τη Δυτική Μακεδονία, όπου επίσης υπάρχουν σημαντικά «φρούρια» της «γαλάζιας» παράταξης.

Οδηγός για τον τρόπο που κινείται το κόμμα, γεωγραφικά, είναι και τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πέλλα, όπου βρέθηκε πριν από τέσσερις μήνες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορεί να έχασε με ευρύ σκορ πριν από τέσσερα χρόνια (Ν.Δ. 42,29%, ΣΥΡΙΖΑ 28,52%), όμως είναι μια περιφέρεια που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είχε καταφέρει να κερδίσει τη δεύτερη φορά που ανέλαβε την εξουσία.

Η στρατηγική είναι συγκεκριμένη: διείσδυση στις περιοχές που η «γαλάζια» παράταξη έχει τη μέγιστη δύναμή της, «επανακατάληψη» περιφερειών όπου οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες το 2019 και περιφρούρηση των 10 «συριζαϊκών κάστρων» που παρέμειναν ροζ. Δυτική Αττική, Δυτική Αθήνα, Β΄ Πειραιώς, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Αχαΐα, Αρτα και Ξάνθη αποτελούν τη βάση, με την Κουμουνδούρου να έχει φροντίσει την ενίσχυση των συγκεκριμένων ψηφοδελτίων ώστε να μην υπάρξει καμία «δυσάρεστη έκπληξη». Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τις περιοδείες του προέδρου δεν υπάρχει, καθώς σχεδιάζονται ανά δεκαπενθήμερο. Είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί και στη νησιωτική χώρα –έκανε ήδη μια επίσκεψη στην Τήλο με αφορμή την 25η Μαρτίου–, ενώ θεωρείται βέβαιο πως τις τελευταίες ημέρες θα εστιάσει στον νομό Αττικής, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε μερικές ακόμη μεγάλες πόλεις.

Πάνω από 300 υποψήφιοι βουλευτές έχουν ήδη ανακοινωθεί και έχουν ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία τους. Τα γραφεία των οργανώσεων μελών και των νομαρχιακών επιτροπών είναι συνεχώς ανοιχτά και το επόμενο διάστημα θα έχουν στα χέρια τους τις βασικές «αιχμές» από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα αναλάβουν να επικοινωνούν στον κόσμο. Κορυφαία στελέχη, πέρα από τις περιφέρειές τους, έχουν αναλάβει να περιοδεύουν συχνά σε διάφορες πόλεις προκειμένου να ανοίγουν διάλογο με τους πολίτες. Οι κομματικές εκδηλώσεις είναι πυκνές και καθημερινές. Από τα περίπου 100 ονόματα που υπολείπεται να ανακοινωθούν, τα 80 έχουν ήδη «κλειδώσει». Απομένουν κάποιες τελευταίες επαφές και ορισμένα πρόσωπα τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να δει πριν ανακοινωθούν επίσημα. Οι «νέες αφίξεις» θα ενσωματωθούν πολύ σύντομα στον προεκλογικό αγώνα.

Περιοδείες, ομιλίες και e-καμπάνια

Η επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στη Λαμία σήμερα εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο προεκλογικών επισκέψεων στην Περιφέρεια καθώς, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές και με την ημερομηνία τους προσδιορισμένη, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να καλυφθούν οι περιοχές στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις μέχρι τώρα. Ετσι, αύριο ο κ. Ανδρουλάκης θα βρεθεί στις Σέρρες και σχεδιάζονται οι επισκέψεις της επόμενης εβδομάδας. Αμέσως μετά τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, στόχος είναι να επικεντρωθούν οι περιοδείες στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, σε πόλεις όπως η Λάρισα, η Πάτρα, η Καβάλα, όπου ο κ. Ανδρουλάκης σχεδιάζεται να κάνει και ομιλίες σε μεγαλύτερες προεκλογικές συγκεντρώσεις. 

Την ίδια στιγμή, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι ο δρόμος για την ουσιαστική ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος περνάει από το λεκανοπέδιο, προγραμματίζονται και όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές περιοδείες του κ. Ανδρουλάκη σε περιοχές της Αττικής. Στο ΠΑΣΟΚ η μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών συνοδεύθηκε από ισχυρές απώλειες στις εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου, όπως η Δυτική Αττική, όπου παραδοσιακά συγκέντρωνε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Το γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές τα ποσοστά του στις περιφέρειες της Αττικής ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην επικράτεια, δείχνει τη σημασία που έχει να καταφέρει το κόμμα να ανακτήσει ένα μέρος των ψηφοφόρων. 

Ετσι, στην Αττική πρόκειται να γίνουν και οι θεματικές εκδηλώσεις που σχεδιάζονται και θα απευθύνονται στοχευμένα σε συγκεκριμένες ομάδες: στους νέους, στους συνταξιούχους, στις γυναίκες, με συζήτηση των προτάσεων και του προγράμματος του κόμματος που απευθύνεται ειδικά σε καθεμιά από αυτές τις υποκατηγορίες του εκλογικού σώματος. 

Μεγάλη σημασία δίνεται και στη διαδικτυακή προεκλογική εκστρατεία, όπου ήδη έχει αρχίσει να προβάλλεται το πρώτο  προεκλογικό σποτ. Παράλληλα, παροτρύνονται οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ενημερωθούν για τις προτάσεις του κόμματος και να καταθέσουν ερωτήσεις, προβληματισμούς, σκέψεις. Σε δεύτερο χρόνο σχεδιάζεται να οργανωθούν διαδικτυακές συζητήσεις μέσω YouTube, όπου ο κ. Ανδρουλάκης θα απαντά στα ζητήματα που θέτουν οι πολίτες. 

Η μεγάλη προεκλογική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία την Παρασκευή 19 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, δεδομένης και της ιδιαίτερης σχέσης του Νίκου Ανδρουλάκη με την πόλη. Αναμένεται η συμφωνία στη διακομματική επιτροπή για την ημερομηνία που το κόμμα θα κάνει την κεντρική εκδήλωσή του στην Αθήνα και εκτιμάται ότι αυτή θα είναι την Τετάρτη 17 Μαΐου. Θα προηγηθεί, στις 15 Μαΐου προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. 

Πάντως, από το προεκλογικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επικοινωνία με τους ψηφοφόρους, προκειμένου να απαντηθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα οι αγωνίες και οι προβληματισμοί τους και να είναι σαφές ότι το κόμμα έχει επεξεργασμένες προτάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα αλλά και για τις προκλήσεις της καθημερινότητας...

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: