31.3.23

Απαγορεύτηκε το ChatGPT στην Ιταλία...Η αρχή προστασίας δεδομένων της Ιταλίας εξέδωσε την Παρασκευή άμεση απαγόρευση πρόσβασης στο δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, ChatGPT, επικαλούμενη ανησυχία για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.

Σε... ανακοίνωσή της, η Ιταλική Εθνική Αρχή για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανέφερε ότι το ChatGPT «υπέστη παραβίαση δεδομένων στις 20 Μαρτίου σχετικά με τις συνομιλίες των χρηστών και τα στοιχεία πληρωμής των συνδρομητών στην υπηρεσία επί πληρωμή».

Η απόφαση, η οποία τίθεται σε «άμεση ισχύ», θα έχει ως αποτέλεσμα «τον προσωρινό περιορισμό της επεξεργασίας των δεδομένων των Ιταλών χρηστών έναντι του [δημιουργού του ChatGPT] OpenAI», ανέφερε η αρχή προστασίας δεδομένων.

Επίσης, η ιταλική εποπτική αρχή ανέφερε ότι το σύστημα δεν έχει την κατάλληλη νομική βάση για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών σχετικά με τα άτομα που το χρησιμοποιούν. Αυτά τα δεδομένα συλλέγονται για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του αλγόριθμου που τροφοδοτεί τις απαντήσεις του ChatGPT.

Είναι η πιο πρόσφατη μομφή για το ChatGPT, και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που το υποστηρίζουν, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τους δημιουργούς OpenAI.

Η απόφαση της Ιταλίας ήρθε μέρες μετά από μια σειρά ειδικών που ζήτησαν να σταματήσει η ανάπτυξη νέων συστημάτων, εν μέσω φόβων ότι η βιασύνη για τη δημιουργία νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.

Η Ιταλική Αρχή Προστασία Δεδομένων ζητά τώρα από την OpenAI «να κοινοποιήσει εντός 20 ημερών τα μέτρα που έλαβε» για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση - διαφορετικά κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 4% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου της.

Το ChatGPT κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 και έκτοτε έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, εντυπωσιάζοντας τους χρήστες με την ικανότητά του να εξηγεί περίπλοκα πράγματα ξεκάθαρα και συνοπτικά, να γράφει σε διαφορετικά στυλ και γλώσσες με ανθρώπινο ήχο, να δημιουργεί ποιήματα και ακόμη και να περνάει εξετάσεις. Το ChatGPT μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη κώδικα υπολογιστή, χωρίς να έχει τις τεχνικές γνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: