31.3.23

Η φανέλα με τη σβάστικα...


Με την πρώτη βιαστική ματιά στις καινούργιες φανέλες της εθνικής ποδοσφαίρου αυτό που βγάζει μάτι είναι ο κολοσσιαίος μπλε σταυρός.

Για ποδοσφαιριστές είναι η φορεσιά ή για σταυροφόρους που κινούν να κουρσέψουν τα Ιεροσόλυμα; «Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο... σταυρός έπρεπε να βρίσκεται στο μέρος της καρδιάς και όχι κεντρικά, ενώ το μπλε της φανέλας δεν είναι βαθύ όπως στη σημαία μας» διαμαρτυρήθηκε η σεσημασμένη για τα ακροδεξιά στροφιλίκια της «Sportime». 

Αλλοι το έριξαν στον χαβαλέ και είπαν ότι η αχνογάλαζη εμφάνιση δεν θυμίζει Ελλάδα αλλά Φινλανδία, που έχει κι αυτή ομόχρωμο σταυρό στα λάβαρά της. Λες και θα μας έκανε ζημιά να μοιάσουμε λίγο στους Φινλανδούς! Το πρόβλημα έγκειται αλλού και δεν έχει να κάνει με την πατριδογνωσία ή με το θρησκευτικό συναίσθημα: ο σταυρός που δεσπόζει στη φανέλα θυμίζει σβάστικα. 

Και δεν χρειάζεται καν καλπάζουσα φαντασία για να διακρίνει κάποιος τις αγκυλωτές άκρες του σταυρού. Πόσο διαφορετική θα ήταν η φανέλα εάν τη σχεδίαζε μέσα από την μπουζού ο Κασιδιάρης; 

Οι πονηροί θυμήθηκαν τα ακροδεξιά σούρτα φέρτα του Τάκη Μπαλτάκου με τους χρυσαυγίτες όταν ήταν μυστικοσύμβουλος του Σαμαρά και θεώρησαν ότι η εμφάνιση της εθνικής απηχεί τα μύχια «πιστεύω» του πολύφερνου προέδρου της ΕΠΟ (κομματάρχη με τη Δύναμη Ελληνισμού). Το ΜέΡΑ25 το είπε ευθέως με ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος: 

«Κι έρχεται η ΕΠΟ, υπό τον γνωστό και μη εξαιρετέο θεωρητικό της ακροδεξιάς, κ. Μπαλτάκο, να βάλει σταυρό τεράστιο στη φανέλα, με αγκυλωτές απολήξεις». Ακόμη και εάν η επίμαχη φανέλα αποσυρθεί από την κυκλοφορία αύριο, η ουσία δεν αλλάζει. 

Το έκτρωμα έπρεπε να απορριφθεί εξαρχής και να μη δει ποτέ το φως της δημοσιότητας και το πράσινο του γρασιδιού. Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια...

Νίκος Παπαδογιάννης

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: