29.3.23

Ζελένσκι: Εάν πέσει η Μπαχμούτ θα με πιέσουν να συμβιβαστώ...Σταθερά στον δρόμο της αναζήτησης περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος στέλνει μηνύματα τόσο προς τη Δύση όσο και προς τη μεριά του Πεκίνου με φόντο την αιματηρή μάχη για τη Μπαχμούτ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Associated Press... και επανέλαβε τα όσα δηλώνει εδώ και καιρό για την τύχη της στρατηγικής σημασίας πόλης στα ανατολικά της χώρας του, ανεβάζοντας, όμως έναν τόνο παραπάνω τις προειδοποιήσεις.

 «Εάν η Μπαχμούτ πέσει ο Πούτιν θα μπορέσει να πουλήσει τη νίκη αυτή στη Δύση, στην Κίνα, στο Ιράν. Εάν μυριστεί αίμα, εάν αισθανθεί ότι είμαστε αδύναμοι θα συνεχίζει να πιέζει» ανέφερε χαρακτηριστικά θέλοντας να επιμείνει στους δραματικούς τόνους.
Το Κίεβο, εξάλλου, προσπαθεί εδώ και καιρό να πιέσει  τους δυτικούς συμμάχους για να παραδώσουν περισσότερη και πιο ανεπτυγμένη στρατιωτική βοήθεια, χαρακτηρίζοντας «υπέρ πάντων αγώνα» τη μάχη για τη Μπαχμούτ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ζελένσκι, συνομιλώντας μέσα σε ένα τρένο με τη δημοσιογράφο του Associated Press, σε ένα προσεγμένο σκηνικό,  υπογραμμίζει ότι η πίεση προς το πρόσωπό του από μια ήττα στη Μπαχμούτ θα αυξηθεί. «Η κοινωνία μας θα νιώσει κουρασμένη και θα με πιέσει να πάω σε συμβιβασμό μαζί τους» τονίζει χαρακτηριστικά.

 Προσπαθώντας, μάλιστα, να απαντήσει στις τελευταίες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνει πρόσκληση προς τον Κινέζο πρόεδρο να επισκεφθεί την χώρα του σημειώνοντας «είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχθούμε εδώ. Θέλω να μιλήσω μαζί του, είχα επαφές μαζί του πριν από τον μεγάλο πόλεμο, όμως εδώ κι έναν χρόνο δεν έχουμε μιλήσει».

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά από μια σειρά επαφών και επίθεσης φιλίας ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα που έχει προκαλέσει ανησυχία, αλλά και αντιδράσεις στη Δύση.

Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο έχει τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο συνάντησης ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να επισημαίνει ότι «οι ρωσικές αρχές εκτιμούν την ισορροπημένη θέση της Κίνας στο θέμα και δεν έχουν κανέναν λόγο να τοποθετηθούν για μια τέτοια επίσκεψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: