31.3.23

Η ρωσική προεδρία στον ΟΗΕ φέρνει… πονοκέφαλο...



Γεμάτη παράδοξα ενδέχεται να είναι η διπλωματική σκακιέρα των Ηνωμένων Εθνών τον επόμενο μήνα, καθώς, από την 1η Απριλίου η Ρωσία αναλαμβάνει την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Οργανισμού.

Αυτό έχει... ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη αντιδράσεις, στη σκιά του αιματοκυλίσματος της Ουκρανίας, ενώ και η Μόσχα διατηρεί τους τόνους της αντιπαράθεσης αρκετά ψηλά.

Μόλις σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βάσει θέσης θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στον Απρίλιο, υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει σε περίπτωση που δεχθεί «υπαρξιακές απειλές».


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας παρουσίασε στον πρόεδρο Πούτιν το επικαιροποιημένο δόγμα εξωτερικής πολιτικής και σημείωσε ότι αυτό προβλέπει ότι η χώρα του μπορεί να λαμβάνει «συμμετρικά και ασύμμετρα μέτρα ως απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες εναντίον της» και επικαλείται την «άνευ προηγουμένου πίεση» που ασκείται επί της Ρωσίας από τους δυτικούς αντιπάλους της, τους οποίους κατηγόρησε ότι διεξάγουν έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας.

Ο πρόεδρος Πούτιν έκανε από την πλευρά του λόγο για «αναταράξεις στη διεθνή σκηνή» που υποχρεώνουν τη Ρωσία «να προσαρμόσει το στρατηγικό σχεδιασμό της».

Αμερικανική αντίδραση για τον ΟΗΕ

Χθες ήρθε και η πρώτη αντίδραση από πλευράς Ουάσιγκτον για τη ρωσική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την Αμερικανίδα πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη να υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν θα έπρεπε καν να είναι μόνιμο μέλος. 

Η Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ ανέφερε ότι « χάρτης (των Ηνωμένων Εθνών) δεν επιτρέπει να τροποποιηθεί το καθεστώς της ως μόνιμου μέλους».

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής υπογράμμισε πως περιμένει από τη Ρωσία να συμπεριφερθεί «με επαγγελματικό τρόπο» στην προεδρία, αν και εξέφρασε αμφιβολίες ότι θα το πράξει.

«Περιμένουμε επίσης ότι θα αναζητήσουν επίσης ευκαιρίες για να προωθήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγουν εναντίον της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και όλων των συμμάχων μας», δήλωσε η πρεσβευτής της Ουάσιγκτον.

«Με κάθε ευκαιρία, θα κοινοποιούμε τις ανησυχίες μας αναφορικά με τις κινήσεις της Ρωσίας», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την καταδίκη από την Ουάσινγκτον των «εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου που διαπράττουν» στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία ελέγχει μόλις το ένα τρίτο της Μπαχμούτ

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «θα νικήσουμε το ρωσικό κακό», το Κίεβο παραδέχθηκε ότι χάνει τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ, για την οποία ο ρωσικό κλοιός έχει σφίξει εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ο Σερχίι Λετσένκο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν, πλέον, μόλις το ένα τρίτο της πόλης, κάτι που διαπιστώνουν και διεθνείς παρατηρητές. 

Ο σύμβουλος διέψευσε ωστόσο ότι η πόλη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως δήλωσε πρόσφατα ένας φιλορώσος αυτονομιστής της ανατολικής Ουκρανίας.

Στις 20 Μαρτίου, ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής, μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, υποστήριξε ότι οι άνδρες του ελέγχουν «σχεδόν το 70%» της Μπαχμούτ. Η πληροφορία αυτή δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα από τις ουκρανικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: