30.3.23

Από «το θέλω» μέχρι «το μπορώ», δρόμος πολύς...


Τάσος Παππάς

Αφού με το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα δεν πάνε καλά, αφού με την Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας (μέχρι νεωτέρας), δεν του μένει τίποτα άλλο από το να προκαλέσει δεύτερες εκλογές, γιατί όχι και τρίτες, μέχρι το κόμμα του, εφόσον τερματίσει πρώτο (δεν είναι σίγουρο), να επιστρέψει... χωρίς συνεταίρους στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τα περί πολιτικής αστάθειας που φωνάζει, αν πάμε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων. Αλλωστε μας έχει γανώσει τα αυτιά με το επιχείρημα ότι μόνο οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις δίνουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Τον αφήνει παγερά αδιάφορο το γεγονός ότι τις κακοδαιμονίες που ταλαιπωρούν την Ελλάδα τις έχουν δημιουργήσει οι ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Θέλει ο Αλέξης Τσίπρας δεύτερες εκλογές; Λέει ότι δεν τις θέλει, αλλά αν δεν γίνεται να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με το κόμμα του στη θέση του καθοδηγητή, τότε θα φροντίσει να χρεώσει την αποτυχία στους άλλους που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. 

Και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν διπλανούς, δηλαδή ιδεολογικά συγγενείς με την ευρεία έννοια του όρου, χώρους και θα επιχειρήσουν με επιθέσεις φιλίας, ταξίματα, ακόμη και με εκβιασμούς, να προσελκύσουν ψηφοφόρους τους επιστρατεύοντας τη λογική της χρήσιμης ψήφου. Δεν τους απασχολεί αν θα τους ψηφίσουν με ενθουσιασμό (απίθανο) ή βαρυγκωμώντας (το πιθανότερο). Αυτές οι ψήφοι από σπόντα δεν έχουν χρώμα. Αυτό που μετράει είναι σε ποια κάλπη θα πέσουν. Ποιοι είναι διπλανοί χώροι για τη Νέα Δημοκρατία; Το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση.

Οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν στις μετρήσεις ότι προτιμούν το κόμμα τους να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς δεν αποκλείεται, αν βρεθούν ενώπιον του διλήμματος, να στηρίξουν στις δεύτερες κάλπες τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη για να μην επιστρέψει ο μισητός ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης είναι δεξιοί. Μπορεί να έχουν δυσφορήσει που τους κορόιδεψε ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά από το να έρθουν στα πράγματα οι άπλυτοι ακροαριστεροί λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ, θα προτιμήσουν, έστω βρίζοντας και φτύνοντας, να ψηφίσουν τη ναυαρχίδα της συντηρητικής παράταξης.

Οι διπλανοί χώροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ. Ορισμένοι από τους αντιδεξιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να ρίξουν την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει η Δεξιά από τα πράγματα. Η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ (σύμφωνα με τις μετρήσεις αλλά σε μικρό δείγμα) δεν θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ εχθρικό κόμμα. 

Οπότε κάποιοι απ’ αυτούς, πιεζόμενοι από τη συγκυρία, ενδεχομένως να στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κλείνοντας τα μάτια. Είναι λοιπόν λογικό να μη θέλουν δεύτερες εκλογές ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΜέΡΑ25, ούτε το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένο στο θέμα των συνεργασιών. Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του δεν θα είναι αναίμακτη. Είδαμε τις πρώτες αψιμαχίες μεταξύ Ανδρουλάκη και Λοβέρδου.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, έχει δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι αν μετακινηθεί σε ηπιότερες θέσεις (συνεργασία υπό όρους), η εκλογική συμπόρευση του κόμματός του με τη Λαϊκή Ενότητα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. 

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ τα πράγματα είναι πιο καθαρά. Η ηγεσία του έχει καταστήσει σαφές ότι δεν τον αφορούν τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας, ξέρει όμως πως στον ευρύτερο περίγυρό του υπάρχουν ψηφοφόροι του που θα προβληματιστούν. Στο παρελθόν αναμετρήθηκε αρκετές φορές με τέτοιου τύπου προβλήματα. Αλλοτε επιτυχώς, άλλοτε ανεπιτυχώς. Οφείλει λοιπόν, για να μην υποστεί εκλογική ζημιά, να «τσιμεντώσει» το ακροατήριό του. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: