30.3.23

«Ταφόπλακα» για το ΙΝΤΕΑΛ, το μετατρέπουν σε ξενοδοχείο...


Ξενοδοχείο θα γίνει ο ιστορικός αθηναϊκός κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, που για πάνω από 100 χρόνια κοσμεί την οδό Πανεπιστημίου και έχει αποτελέσει «φάρο» για την 7η τέχνη στην χώρα μας.

Το ακίνητο αγοράστηκε από την εταιρία «Ξενοδοχεία Ελλάδος Mitsis Company ΑΕ» και... πρόκειται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

Όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη Κυριάκος Αγγελάκος, «η τυχη του ΙΝΤΕΑΛ αποφασιστηκε. Το ακινητο της Πανεπιστημιου πηρε η εταιρεια "Ξενοδοχεια Ελλαδος Mitsis Company AE" για να το μετατρεψει σε ξενοδοχειο. 

Κανενας αρμοδιος και κανενα Υπουργειο (Εργασιας& ΚοινωνικωνΥποθεσεων, eΕΦΚΑ, Περιβαλλοντος & Ενεργειας και Πολιτισμου) δεν ακουσε τις φωνες και τις προτασεις συσσωμης της κινηματογραφικης κοινοτητας, του συνολου του Δημοτικου Συμβουλιου του Δημου Αθηναιων και των πολιτων που ζητουσαν απο τα αρμοδια υπουργεια να κριθει το ΙΝΤΕΑΛ (με ιστορια ενος αιωνα) διατηρητεο ως προς τη χρηση. 

Η ειρωνεια ειναι οτι το ομωνυμο εστιατοριο, με κατεβασμενα τα ρολλα εδω και 10 χρονια, εχει κριθει διατηρητεο ως προς τη χρηση απο το 2002 και ειναι εκτος λειτουργιας, ενω ο κινηματογραφος ΙΝΤΕΑΛ με 100+ χρονια λειτουργιας, ενας απο τους ελαχιστους εναπομειναντες φαρους του κινηματογραφικου πολιτισμου θα κλεισει».

Η αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, αγνόησε την κινηματογραφική κοινότητα και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αθηναίων, αλλά και των πολιτών της Αθήνας που προειδοποιούσαν και τελικά έβαλε την «υπογραφή» στο λουκέτο του ΙΝΤΕΑΛ.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟ σφύριζαν αδιάφορα τόσο καιρό, αφήνοντας εκτεθειμένους τους κινηματογράφους ΙΝΤΕΑΛ και ΑΣΤΟΡ, τη στιγμή που θα μπορούσαν να τους χαρακτηρίσουν διατηρητέους, κίνηση που θα τους έσωζε από τον εκφυλισμό της μετατροπής σε γκαράζ, ξενοδοχεία κ.λ.π.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως η κυβέρνηση διαβεβαίωνε για την διατήρησή της κινηματογραφικής χρήσης του κτηρίου, δέσμευση που πήγε «βόλτα», όπως αποδεικνύεται.

Η πραγματικότητα είναι πως το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν – Μελά ξεπουλήθηκε για 45 χρόνια από τον ΕΦΚΑ στον επιχειρηματία Κων/νο Μήτση, ο οποίος με 70.000 ευρώ το μήνα, θα μετατρέψει το κτήριο σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

Ο κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ ακόμα απειλείται, αλλά δεν έχει έρθει προ τετελεσμένου. Ορατός είναι ο κίνδυνος και για το σινεμά ΙΡΙΔΑ, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: