31.3.23

Άνοιγμα Δένδια σε Τουρκία...


...για το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατ. Μεσογείου...
Σε ζητήματα ενέργειας και συνεργασίας για την ασφάλεια εστίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τριμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Από... εκεί ο ΥΠΕΞ εμφανίστηκε ανοιχτός στη συμμετοχή της Τουρκίας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, ενώ για άλλη μια φορά έδωσε έμφαση στο καλύτερο κλίμα μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας.

«Χαιρετίζουμε εξελίξεις όπως το Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ ΕΕ-Αιγύπτου και Ισραήλ, που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Δείχνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι κατά την τριμερή συζητήθηκε το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και η στρατηγική σημασία του διασυνδετήριου αγωγού EuroAsia Interconnector μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Επίσης, ανέφερε πως το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου «αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι συμμετέχουσες χώρες χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία».

«Από την άποψη αυτή, είμαστε ανοιχτοί στην εισδοχή νέων μελών, όπως η Τουρκική Δημοκρατία της Τουρκίας, φυσικά, υπό τη θεμελιώδη προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Διανύουμε μια περίοδο ηρεμίας. Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη», είπε ο Ν.Δένδιας όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών.

«Μετά τους σεισμούς ήμασταν και θα είμαστε αλληλέγγυοι. Και αυτό δεν σχετίζεται με κανενός είδους γεωπολιτικές ατζέντες. Είναι μια χειρονομία που βασίζεται σε ανθρωπιστικούς λόγους σε περιόδους τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας γείτονας», είπε ακόμα. «Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, έδωσαν δεσμεύσεις για τους ανθρώπους στην Τουρκία, όπως και στη Συρία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών στις Βρυξέλλες», επεσήμανε.


Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως συζητήθηκαν διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς για την Ελλάδα το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα.

«Στη βάση του στενού μας συντονισμού με την Κύπρο, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση του νησιού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε.

«Μιλήσαμε για τα κοινά μας βήματα στο εγγύς μέλλον, το τριμερές σχήμα συνεργασίας μας και τις εξελισσόμενες συνέργειες που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε πολλούς τομείς, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, η καινοτομία, η ενέργεια, οι υδάτινοι πόροι, αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας, ενώ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ.



Όσον αφορά τα θέματα ενέργειας, ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τον «στόχο της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, διαφοροποιώντας τόσο τη δική της όσο και ολόκληρης της περιοχής σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια».

«Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι στενοί εταίροι μας και πολύ σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: