29.3.23

Οι δωρεάν πτήσεις στο Κατάρ «έφαγαν» ανώτερο αξιωματούχο της Κομισιόν...



 Υπό έρευνα βρίσκεται ο επικεφαλής Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος απομακρύνεται από τη θέση του επειδή, όπως αποκαλύφθηκε, αποδέχτηκε δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια από το Κατάρ.

Ο λόγος για τον Χένρικ Χολολέι, επικεφαλής της πολιτικής της Ένωσης για τις Μεταφορές, που, πλέον, όπως επισημαίνει το Politico αποχωρεί... από τη θέση του, μετά τα δημοσιεύματα της έγκριτης ιστοσελίδας.

Όπως είχε αποκαλυφθεί, την ώρα που Ε.Ε. και Κατάρ υπέγραφαν συμφωνία για αναβάθμιση των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ της Ένωσης και του Εμιράτου, ο Χολολέι αποδεχόταν δωρεάν πτήσεις με την  Qatar Airways.
Τώρα, ο πρώην γενικός διευθυντής του τμήματος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι αντιμέτωπος με εσωτερική έρευνα για τις πτήσεις αυτές και για το εάν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.

Το Politico αναφέρει ότι ο Χολολέι θα αφήσει το πόστο του και θα γίνει πολιτικός σύμβουλος χωρίς σημαντικές αρμοδιότητες στο τμήμα της Κομισιόν που ασχολείται με διεθνείς συνεργασίες.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους για την αλλαγή πόστου, ενώ ο ίδιος ο Χολολέι ανακοίνωσε μέσω email στους εργαζόμενους στο τμήμα Μεταφορών ότι αποχωρεί από τη θέση του.

Υποστηρίζει, πάντως, στο κείμενό του ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα έχουν αποτελέσει σοβαρό αντιπερισπασμό για την αποστολή του τμήματος Μεταφορών προκειμένου να προχωρήσει σε ζητήματα που αφορούν τις πιο ασφαλείς, βιώσιμες και έξυπνες μεταφορές εντός Ε.Ε.. 

Το ρεπορτάζ του Politico που δημοσιεύθηκε πριν από έναν μήνα περίπου ανέφερε ότι ο Χολολέι είχε πετάξει με δωρεάν business class εισιτήριο της Qatar Airways εννέα φορές ανάμεσα στο 2015 και το 2021. Έξι από τις δωρεάν αυτές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ντόχα και τέσσερις από αυτές είχαν πληρωθεί από την κυβέρνηση του Κατάρ ή από μια ομάδα που συνδέεται με το Κατάρ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: