31.3.23

Πάμε κι ας βγει στο πουθενά...


Παντελής Μπουκάλας

«Να μη ζεύεις το κάρο πριν από τα βόδια», συμβούλευαν οι παλιοί. Εμείς όμως, «αποφασισμένοι να πολεμήσουμε το παλιό κράτος, το βαθύ κράτος, το αναχρονιστικό κράτος», και τα βόδια θα ζέψουμε πίσω από το κάρο, και στην ανάγκη θα ζέψουμε βόδι και άλογο μαζί και θα σπείρουμε αλάτι, για να δείξουμε ότι... τυγχάνουμε πολυμήχανοι, όπως το φυλετικό μας πρότυπο, ο Οδυσσέας της Ιθάκης. 

Ανακοινώνουμε, λοιπόν, με θορυβώδη επισημότητα την επιστροφή της σιδηροδρομικής κανονικότητας, αξιώνοντας επαίνους και συγχαρητήρια. Από την πρώτη στιγμή, όμως, αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε κανένα από τα προαπαιτούμενα. Ούτε τρένα, ούτε μηχανοδηγούς, ούτε καθαρό και συντηρημένο δίκτυο, ούτε μπάρες, ούτε τούνελ με στοιχειώδη φωτισμό.

«Πάμε κι όπου βγει»… Αρκεί να φανεί ότι όλα δουλεύουν ρολόι και πάλι. Οτι δηλαδή το «συντονιστικό κράτος» –όπως αναβάπτισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το περίφημο «επιτελικό», στη συνέντευξη που έδωσε προ ημερών στον πρώην Ποταμάρχη Σταύρο Θεοδωράκη– κατάφερε να κατανικήσει μέσα σε ένα εικοσαήμερο τις «παθογένειες δεκαετιών» και να βάλει το τρένο «Ελλάς» στις σωστές ράγες. 

Γρήγορο, σίγουρο, μοντέρνο. Τόσο σίγουρο που στο Αμύνταιο της Φλώρινας, όταν περνάει συρμός, σηκώνονται οι μπάρες. Τόσο γρήγορο, που στα θεοσκότεινα τούνελ της Κακιάς Σκάλας και του Κιάτου πρέπει να προπορεύονται δυο-τρεις με φακό, για να δείχνουν τον δρόμο. 

Και τόσο μοντέρνο, που τα εισιτήρια στη Δεκέλεια πουλιούνται σε οβελιστήριο. Τέτοιες εικόνες και άλλες χειρότερες βλέπουμε τούτες τις μέρες στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ. 

Ακόμη και κανάλια που έχουν κάψει με τις οκάδες το λιβάνι για να δοξάσουν την κυβέρνηση, δυσκολεύονται να αποσιωπήσουν μια κραυγαλέα πραγματικότητα και να παραστήσουν τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη σαν νέο Θησέα, που καθαρίζει με αστραπιαίες κινήσεις τον δρόμο από κάθε είδους εμπόδια. Αλλωστε, αν τους ήταν εύκολο κάτι τέτοιο, δεν θα χαράμιζαν τον τίτλο του σύγχρονου Θησέα για τον υπουργό Επικρατείας. Θα τον αφιέρωναν στον πρωθυπουργό.

Από εγγενή αντιπάθεια προς τον επάρατο συνδικαλισμό, οι κυβερνώντες απαξιούν να δουν τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι μηχανοδηγοί, τα οποία επιβεβαιώνουν την οικτρή κατάσταση των γραμμών. 

Φαίνεται όμως ότι δεν βλέπουν ούτε καν ειδήσεις. Από μια άποψη, καλύτερα. Αν έβλεπαν, ίσως επανέφεραν τον κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή στο υπουργείο του. Μισό μήνα έλειψε και διαλύθηκαν τα πάντα...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: