30.3.23

Κυριακάτικες... διαφημίσεις...



Στο τελευταίο κυριακάτικο μήνυμά του ή «Κυριακάτικη συνάντηση», όπως την αποκαλεί ο ίδιος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από μια μακροσκελέστατη ανάρτηση-ανασκόπηση της εβδομάδας, μας ενημέρωσε για τις κυβερνητικές επιτυχίες, ανάμεσά τους και γι’ αυτήν της ανάπτυξης του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης της Παχυσαρκίας...

Ενα πρόγραμμα που θα εκπονήσει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τη UNICEF και έτσι οι ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους, αλλά και δωρεάν θεραπεία σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας, ενώ άλλη δράση θα υπάρχει και για τα παιδιά. Το θέμα μάλιστα έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση. Διαβάζοντας λοιπόν την ανάρτηση του πρωθυπουργού, σκέφτηκα τα όσα μαθαίνουμε από δημοσιεύματα, αλλά και από εμπειρίες γνωστών και φίλων για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις περιπέτειες των πολιτών προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εξετάσεις ή για χειρουργείο.


Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, λειτουργεί μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού και αναισθησιολόγων, ενώ οι λίστες αναμονής είναι ατελείωτες. Την ίδια ώρα κλινικές αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή λειτουργούν με μεγάλη επισφάλεια, παραιτούνται γιατροί και νοσηλευτές, λόγω χαμηλών μισθών και δυσμενών συνθηκών εργασίας.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και οι πολίτες νιώθουν ότι εάν δεν έχουν χρήματα για να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα απλά θα πεθάνουν, ο πρωθυπουργός διαφημίζει το πρόγραμμα πρόληψης παχυσαρκίας, που, δεν λέω, αξιόλογη προσπάθεια ακούγεται, θα είχε ωστόσο σημασία εάν πρώτα η κυβέρνηση φρόντιζε να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα απαξιωμένα και υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, για να αποκτήσουν οι πολίτες αλλά και οι υγειονομικοί αίσθημα ασφάλειας, και μετά ας δημιουργούσε και προγράμματα πρόληψης για την παχυσαρκία. Ετσι είναι η σειρά.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: