23.3.23

Ο Οικονόμου αγνοεί την έκθεση του State Department...


...και παριστάνει τον αρχισυντάκτη...

Τον εαυτό του κατάφερε να ξεπεράσει την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς από το documentonews.gr να σχολιάσει την έκθεση-κόλαφος του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα το 2022, όπου βρίθουν οι αρνητικές αναφορές για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τη λίστα Πέτσα, το προσφυγικό, την κατάσταση των φυλακών, την ανεξέλεγκτη βία της αστυνομίας και σειρά ζητημάτων κράτους δικαίου. Κι αυτό γιατί... όχι μόνο δεν έδωσε ουδεμία απάντηση, αλλά έφτασε στο σημείο να υποδείξει στα Μέσα ενημέρωσης τον τρόπο που θα καλύπτουν την… επιτροπή Pega!

Τι σχέση έχει η έκθεση του State Department με τη δράση της επιτροπής Pega της ευρωβουλής; Αυτό αναρωτηθήκαμε και εμείς όταν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης θέσαμε στον Γιάννη Οικονόμου τα ευρήματα της έκθεσης των Αμερικανών που κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μία σειρά σοβαρών ζητημάτων προς σχολιασμό.


Σημειώνεται πως η έκθεση αποτελεί ράπισμα για την ελληνική κυβέρνηση τόσο στα ζητήματα που κυριαρχούν για την Ελλάδα στη διεθνή συζήτηση όπως για τις υποκλοπές, την ελευθερία του Τύπου και τη λίστα Πέτσα, την εκτεταμένη αστυνομική βία αλλά και το προσφυγικό, όσο και στη διαφθορά και την έλλειψη διαφάνειας, τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, τις έμφυλες διακρίσεις και την εργασία. Η αμερικανική έκθεση – κόλαφος έρχεται αμέσως μετά την αντίστοιχη του Συμβουλίου της Ευρώπης πριν από μερικές ημέρες που κρέμασε στα μανταλάκια την κυβέρνηση της «αριστείας».

«Σε μια μακροσκελή έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, το State Department κάνει αρνητικές αναφορές στο προσφυγικό, την ελευθερία του Τύπου, τις υποκλοπές, τις έμφυλες διακρίσεις, την εργασία, την κατάσταση των κρατουμένων στις φυλακές και στην ανεξέλεγκτη βία της αστυνομίας», ενώ του επισημάναμε και την καταγγελία που ήρθε την Τετάρτη στη δημοσιότητα για την απώλεια ακοής φωτορεπόρτερ κατά 55%, καθώς δέχθηκε κρότου λάμψης από αστυνομικούς την ώρα που κάλυπτε γεγονότα, ενώ καταγράφηκε ακόμα ένα αντίστοιχο περιστατικό.

«Θα ήθελα το σχόλιό σας για την έκθεση των αμερικανών. Την θεωρείτε αξιόπιστη; Και τι έχει συμβεί με τους δύο φωτορεπόρτερ, μιας και είστε αρμόδιος υπουργός; Γίνεται κάποια έρευνα;» ρωτήσαμε τον Γιάννη Οικονόμου, με τις απαντήσεις του να εκπλήσουν για την άγνοια και την… μπάλα στην κερκίδα.


«Σίγουρα θα γίνεται κάποια έρευνα. Εφόσον έχει υπάρξει και κάποια καταγγελία για αυτά τα σοβαρά περιστατικά στην υγεία τους, που μου λέτε. Θα ενημερωθώ και θα επανέλθω σε αυτό» απάντησε αναφορικά με την αστυνομική βία κατά φωτορεπόρτερ, ομολογώντας πως ο τίτλος του ως «υπουργός αρμόδιος για θέματα Τύπου» μάλλον παραμένει κενό γράμμα.

Αναφορικά δε με την έκθεση των αμερικανών, παρότι αυτή έχει δημοσιευτεί από το απόγευμα της Τετάρτης, ο Γ. Οικονόμου δεν μπήκε στον κόπο να τη σχολιάσει, παρά μόνο με ένα γενικόλογο σχόλιο, το οποίο μάλιστα κατέληξε σε… άσχετο θέμα, καθ’ ομολογίαν και του ίδιου.

«Πάντοτε η κυβέρνηση αξιολογεί τις εκθέσεις και αυτά που γράφονται εκεί, και διατυπώνει τις ενστάσεις της, τις απαντήσεις της, και αναλαμβάνει και τις δράσεις της» απάντησε για την έκθεση του State Department, συνεχίζοντας με μία κάθε άλλο παρά λακωνική αναφορά του στην επιτροπή Pega και την επίσκεψή της στην Ισπανία, συγχέοντας άσχετα θέματα για να υπερασπιστεί την απαξίωση με την οποία την αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρόσφατη επίσκεψή της στη χώρα μας.

«Παρεπιμπτόντως, σχετικό και με το προηγούμενο ερώτημά σας. Η επιτροπή Pega, πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκε την Ισπανία, τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας. Είχε ζητήσει να δει τον πρωθυπουργό και όλα τα υπόλοιπα, αξιωματούχους κυβερνητικούς εκεί και τα λοιπά. Και συνάντησε έναν αξιωματούχο της ισπανικής κυβέρνησης, αρμόδιο για ευρωπαϊκά ζητήματα. Το λέω αυτό επειδή κατά καιρούς εδώ στη χώρα μας διάφοροι είχαν αναγάγει την επιτροπή Pega σε μεγάλο τιμητή της εύνομης λειτουργίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Είχανε επιρρίψει τεράστιες μομφές ότι δήθεν τους αγνοεί η ελληνική κυβέρνηση, που θυμίζω τους είχε δει σε κορυφαίο επίπεδο, ο κ. Γεραπετρίτης και είχαν δει και υπηρεσιακούς παράγοντες. Το λέω γιατί καλό είναι να πληροφορούμε την ελληνική γνώμη για την αντιμετώπιση που έχουν σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη οι επιτροπές αυτές. Δεν είδα να παίζει πολύ στην ελληνική κοινή γνώμη η αντιμετώπιση που έτυχε η επιτροπή Pega στην Ισπανία. Ούτε επίσης το γεγονός ότι παρά το ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν συμπεριφέρθηκαν απέναντι στην κυβέρνηση της Ισπανίας που δεν άνηκε στην πολιτική τους οικογένεια με συκοφαντικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το κράτος δικαίου στη χώρα τους» ήταν η απολύτως άσχετη αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στην επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε μία ερώτηση που έχει να κάνει με παντελώς άλλο θέμα, προκαλώντας μας ευλογα το παρακάτω ερώτημα.


«Φαντάζομαι προτείνετε κάποια θέματα στην αρχισυνταξία των ΜΜΕ» σχολιάσαμε, και ρωτήσαμε έκπληκτοι «τι σχέση έχει η Pega με την έκθεση του State Department;», αφού στην «απάντησή» του δεν υπήρχε ο παραμικρός σχολιασμός για την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καμία, απλώς το έβαλα. Επειδή με έχετε ρωτήσει πάρα πολλές φορές» παραδέχτηκε και ο ίδιος, χωρίς όμως και σε αυτό το σημείο να απαντήσει κάτι στο ερώτημά μας, παρά επανέλαβε «Καμία, καμία…» και συμπλήρωσε «Ούτε αρχισυνταξία… Δεν φιλοδοξώ να γίνω αρχισυντάκτης εφημερίδας».

Ευτυχώς, θα πούμε εμείς, γιατί ο προκάτοχός του διακρίθηκε σε αυτόν τον ρόλο και ακόμα σαρώνει διεθνώς για το αποτύπωμά του.


documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: