30.9.23

Η δύσκολη εξίσωση για τον Ανδρουλάκη...


...και τα... συντροφικά «μαχαιρώματα»...

Μια δύσκολη κατάσταση έχει να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Από την μια οι εσωκομματικές γκρίνιες έχουν πλέον γίνει φαινόμενο καθημερινό, από την άλλη η έλευση Κασσελάκη πιθανών να δυσκολέψει τον... Νίκο Ανδρουλάκη. 

Τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δείχνουν ότι πλέον ο… χρόνος του μέλιτος πέρασε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (που άλλοτε ήταν στο στενό επιτελείο Ανδρουλάκη) τον περίμενε στη γωνία ενώ η στρατηγική Ανδρουλάκη έχει μπει στο στόχαστρο αρκετών.

Όπως έλεγαν πράσινα στελέχη στο ethnos.gr το δίμηνο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακέφαλος, το ΠΑΣΟΚ δεν εκμεταλλεύθηκε την απουσία αξιωματικής αντιπολίτευσης για να εμφανιστεί πλέον ως ο δεύτερος πόλος. Κάτι που ουσιαστικά επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις, καθώς είτε τα ποσοστά παραμένουν στάσιμα είτε προκύπτει μια μικρή αύξηση, στα όρια του στατιστικού λάθους. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που πρωτοστάτησε στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ ουσιαστικά εξέφρασε μια μερίδα στελεχών, που επικρίνουν την στρατηγική του «ώριμου φρούτου».

«Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Στις Ευρωεκλογές πρέπει να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Τόσο με τις πολιτικές του, όσο και στα ποσοστά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή αντέξει εκλογικά και παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση, τότε τα ερωτήματα και τα διλήμματα στον χώρο της κεντροαριστεράς θα είναι άλλα. Αν η φθορά της ΝΔ δεν καρπωθεί από το χώρο μας τότε θα συνεχιστεί αυτή η παραδοξότητα, ο πρώτος από τον δεύτερο να έχει διαφορά 20 μονάδων. Τότε πάλι, τα ερωτήματα θα είναι άλλα», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, αρκετές αρρυθμίες εμφανίζονται και στην Βουλή, όπου οι ρόλοι δεν είναι εντελώς ξεκάθαροι, με την (έμπειρη) Ευαγγελία Λιακούλη να χρεώνεται το λάθος να δηλώσει επιφύλαξη στην ψηφοφορία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές επί του εργασιακού νομοσχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες πριν την ψήφισή, μάλιστα, τις τροπολογίας για τις τριετίες που συμπεριελάμβανε και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τους πληγέντες της κακοκαιρίες, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε σαφή θέση.

Υπό αυτό το πλαίσιο η επικράτηση Κασσελάκη στο ΣΥΡΙΖΑ βάζει… δύσκολα στον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι το κόμμα θα «πιεστεί», αφού ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς και οι πιο νέοι θα επιλέξουν ένα νέο πρόσωπο. Αντιθέτως, η ηγετική ομάδα εκτιμά πως όταν κοπάσει ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός οι πραγματικές πολιτικές θα είναι αυτές που θα… επικρατήσουν. Εκεί δηλαδή που -σύμφωνα με τους ίδιους- το ΠΑΣΟΚ έχει το πάνω χέρι.

Ορόσημο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι προφανώς οι Ευρωεκλογές. Στελέχη που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος επιμένουν ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ παραμείνει στα ίδια ποσοστά, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί σε δυσχερή θέση να εξηγήσει τις επιλογές του. Κυρίως για το γεγονός ότι την στιγμή που είχε έρθει η ώρα της επίθεσης, επέλεξε -όπως λένε- να παίξει άμυνα...

Αλέξανδρος Διαμάντης

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: