29.9.23

100 μέρες, ο απολογισμός των πολιτών...


Ίσως καμία κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών δεκαετιών, μετά από μια τόσο ευρεία εκλογική νίκη, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα ενός πρωτοφανούς κενού αντιπολίτευσης, λόγω της εσωκομματικής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν... έχει καταφέρει να συσσωρεύσει σε μόλις 100 μέρες διακυβέρνησης τόσες αρνητικές επιδόσεις σε τόσα πολλά πεδία.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε ένα κρεσέντο αλαζονείας και άρνησης της πραγματικότητας, μιλώντας χθες στην Κ.Ο. της Ν.Δ., αφενός προέβαλε την εικόνα μιας δύναμης που παίζει μόνη της στο πολιτικό γήπεδο, αφετέρου ισχυρίστηκε ότι εφαρμόζει ταχύτατα και απερίσπαστος όλο το προεκλογικό πρόγραμμά του.

Ο πρωθυπουργός μίλησε λες και δεν είχε προηγηθεί η ασύλληπτη οικολογική καταστροφή στον Έβρο και άλλες περιοχές της χώρας, όπου δασικός πλούτος 1,7 εκατ. στρεμμάτων αφανίστηκε χωρίς αντίσταση από τον ασυντόνιστο μηχανισμό πρόληψης και πυρόσβεσης.

Μίλησε λες και δεν είχε προηγηθεί η κακοκαιρία «Ντάνιελ», που μετέτρεψε τη Θεσσαλία σε βάλτο και αποκάλυψε τις εγκληματικές ελλείψεις αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μίλησε λες και δεν είχε δει το πανελλήνιο το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας «ΕLIAS», πολύ ηπιότερο από το προηγούμενο, αλλά αρκετό για να μετατρέψει ξανά τον Βόλο σε χείμαρρο και να αποκαλύψει ότι στη βόρεια Εύβοια, δύο χρόνια μετά την καταστροφή της, δεν έχει γίνει τίποτα για να αποτρέψει τη μετατροπή των αποψιλωμένων δασών σε ποτάμια λάσπης.

Μίλησε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης λες και η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να σταματήσει την ακρίβεια, που παραμένει η υπ’ αριθμόν 1 πηγή αγωνίας των νοικοκυριών.

Ευτυχώς, ό,τι δε βλέπουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, είτε γιατί εθελοτυφλούν, είτε γιατί εμπιστεύονται τους μηχανισμούς παραπλάνησης, το βλέπουν οι πολίτες.

Τέσσερις δημοσκοπήσεις μέσα σε δυο μέρες συγκλίνουν στα ίδια βασικά ευρήματα για τη μεγάλη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην πλειονότητα της κοινωνίας για βασικές κυβερνητικές επιδόσεις: Η χώρα πορεύεται σε λάθος κατεύθυνση, λένε οι πολίτες σε ποσοστά 70% και άνω. Ο κρατικός μηχανισμός απέτυχε στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, λένε σε ποσοστά από 56%-75%. Η ακρίβεια είναι το κορυφαίο πρόβλημα και δεν είναι εισαγόμενη, απαντούν τέλος οι πολίτες σε σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται πιθανότατα για ιστορικό ρεκόρ. 100 μέρες διακυβέρνησης προκαλούν μια πλημμυρίδα δυσφορίας, ευθέως ανάλογης του φιάσκου του επιτελικού κράτους της Ν.Δ. παντού. Ζητούμενο παραμένει πού και πώς θα διοχετευτεί πολιτικά αυτή η δυσφορία. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι κοντά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: