28.9.23

Η ταφόπλακα ενός σκανδάλου...


Προφανώς το πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι το πρόστιμο των 100.000 ευρώ που επρόκειτο να επιβάλει η Αρχή Διαφάνειας Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στην ΕΥΠ, για το γεγονός ότι περιφρόνησε τις προσκλήσεις της στην έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών.

Έτσι κι αλλιώς, από την ΕΥΠ περνούν πολλά... εκατομμύρια ευρώ κρατικών δαπανών, διοχετευμένα με απόλυτη αδιαφάνεια για να χρηματοδοτήσουν ακόμη πιο αδιαφανείς δραστηριότητες παρακολούθησης και παγίδευσης «εσωτερικών εχθρών».

Το σκάνδαλο των υποκλοπών και της παρακολούθησης δημοσιογράφων και πολιτικών αποκάλυψε τη χυδαία χρήση μιας κρατικής υπηρεσίας, επιφορτισμένης -υποτίθεται- με την προστασία της χώρας από εξωτερικές επιβουλές, σε επιχειρήσεις εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συμπεριφέρεται λες και η εκλογική νίκη της τον Ιούνιο είναι ένα γενναιόδωρο ξέπλυμα του πρωτοφανούς σκανδάλου που έχει διασύρει τη χώρα διεθνώς και την έχει βάλει στο στόχαστρο κορυφαίων διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών.

Δυόμισι χρόνια από τις πρώτες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, το Predator και τη χρήση του από το «βαθύ» κράτος και παρακράτος της Ν.Δ., η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στο σκάνδαλο και κυρίως στην έρευνα για τους υπαιτίους, φιμώνοντας οριστικά την Ανεξάρτητη Αρχή, την ΑΔΑΕ, η οποία είχε το σθένος να παίξει τον θεσμικό ρόλο που της αναθέτουν το Σύνταγμα και ο νόμος και να ελέγξει όσους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο υπάγονται στη δικαιοδοσία της.

Σήμερα, έρχεται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κυβερνητική εισήγηση για αντικατάσταση δύο μελών της ΑΔΑΕ, μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση της Αρχής που πρόκειται να επιβάλει το πρόστιμο στην ΕΥΠ για τη «δυστροπία» της. Πρακτικά, έτσι εξωθεί σε παραίτηση και τον πρόεδρό της, ολοκληρώνοντας την άλωση ακόμη μιας κορυφαίας Ανεξάρτητης Αρχής.

Το ίδιο κάνει άλλωστε και με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ορίζοντας πρόσωπα υπό τον απόλυτο έλεγχό της, ως «εγγυητές» της ασυδοσίας των φιλικών της καναλιών και της σιωπής τους απέναντι στο σκάνδαλο των υποκλοπών και κάθε άλλο σκάνδαλο εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Η εξέλιξη αυτή φυσικά δε μας εκπλήσσει. Είναι απόλυτα συνεπής με μια πολιτική δύναμη που χρησιμοποιεί το κράτος ως «μαγαζί» της. Ασύδοτη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Αλλά και ανησυχητικά ελεύθερη, όσο δε βρίσκει ηχηρή αντίδραση από μια αντιπολίτευση σε περιδίνηση εσωστρέφειας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: