29.9.23

Δεν υπάρχει η αντιπολίτευση...


Την ώρα που για ακόμα μια φορά πλημμύρες απειλούν τη χώρα, μοιάζει σαν να μην υπάρχει πολιτική για την προστασία του τόπου. Μοιάζει μόνο, γιατί στην πραγματικότητα υπάρχει. 

Και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, γιατί η πολιτική δεν σταματά ποτέ. Το θέμα όμως είναι... ποιοι την παράγουν και για ποιων τα συμφέροντα. Γιατί δεν είναι όλα ίδια τα συμφέροντα.

Αυτές τις μέρες τρέχουν δύο κινήσεις για τις περιοχές που υπέστησαν καταστροφές. Η πρώτη είναι το πώς θα γίνει η αποκατάσταση των υποδομών. Και το δεύτερο είναι πώς θα βρεθούν εργατικά χέρια, κυρίως στην αγροτική παραγωγή. Σε αυτό το τελευταίο είναι ενδιαφέρον ότι εισάγεται ακόμα και η «νομιμοποίηση» μεταναστών που ώς σήμερα δεν τους έχουν δοθεί χαρτιά. 

Κάτι που σε άλλες περιπτώσεις δεν γινόταν αποδεκτό ενώ είναι δίκαιο. Ως προς το πρώτο αναμένεται να ανακοινωθούν τα μεγάλα έργα που θα πρέπει να γίνουν και η δέσμευση πόρων που είτε υπάρχουν είτε θα αναζητηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.

Η επιτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να φαίνονται όλα αυτά μέρος μιας «κανονικότητας» της πολιτικής. Η Ν.Δ., το επιτελικό κράτος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυώνται ότι «όλα θα πάνε καλά» απλώς με το να ασκούν πολιτικές για τις οποίες δεν χρειάζεται να ξέρει και πολλά ο κόσμος ή να αναρωτιέται. Σήμερα μεγαλώνει ο φράχτης στον Εβρο, αύριο δίνεις δουλειά στον μετανάστη που μέχρι χτες τον έλεγες «παράτυπο» το λιγότερο.

Και η αντιπολίτευση πώς περνά τη μέρα της; Μια ατελείωτη λίστα με το ποιοι είναι οι «δικοί μας» και ποιοι οι «άλλοι», το πώς θα κατανεμηθούν οι κομματικές εξουσίες και το πώς θα επιτευχθούν κάποια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Και πολλές αναρτήσεις βέβαια. Το κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Αντιπολίτευση άνευ πολιτικής. Και οι ανισότητες συνεχίζουν να θεριεύουν...

Φιλήμων Καραμήτσος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: