28.9.23

Εν δράσει οι «γεφυροποιοί»...


Σε κινούμενη άμμο παραπέμπει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την ώρα που εμφανίζονται κάποιες ψύχραιμες «ενδιάμεσες» φωνές που ...«ξορκίζουν» τη διάσπαση και τα ακραία... εσωκομματικά φαινόμενα, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αρχίσει να προσελκύει τα πρώτα αρνητικά σχόλια με αφορμή την δημόσια παρουσία του και τις αρχικές του κινήσεις στην σκακιέρα της Κουμουνδούρου.

Βεβαίως, όλα τούτα λαμβάνουν χώρα την πρώτη εβδομάδα –για την ακρίβεια: πριν καν κλείσει η πρώτη εβδομάδα...- μετά την ακραία διχαστική διαδικασία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Με άλλα λόγια, ως έναν βαθμό είναι απολύτως κατανοητό ότι η περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δύσκολη, οι βαριές κουβέντες που έχουν εκστομιστεί ένθεν κακείθεν δεν σβήνουν από την μία στιγμή στην άλλη, ενώ οι διαχωρισμοί στον απόηχο των «στρατοπέδων» που είχαν συγκροτηθεί συνεχίζουν να κρατούν ανοιχτά και βαθιά τα ρήγματα στο σώμα των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ψύχραιμες φωνές

Ταυτοχρόνως, στελέχη που είχαν συμπαραταχθεί με την Έφη Αχτσιόγλου δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το πώς πολιτεύεται εσωκομματικά ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρότεινε στην ηττημένη των εκλογών «όποια θέση θέλει» αφού πρώτα είχε... ανανεώσει τη θητεία του Σωκράτη Φάμελλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ παράγοντες από το περιβάλλον Κασσελάκη κατηγορούνται για «ρεβανσιστικές συμπεριφορές». Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ανοίκειος τρόπος με τον οποίο αντικαταστάθηκαν από τις θέσεις τους ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου, Στέργιος Καλπάκης βαραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Πάντως, προβεβλημένα στελέχη που είτε είχαν κρατήσει κλειστά τα χαρτιά τους είτε είχαν  ταχθεί με την Έφη Αχτσιόγλου, στέλνουν μηνύματα καταλλαγής και ζητούν να πέσουν οι τόνοι, ώστε να πάρει μπρος ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα του φάση. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης προβαίνει πλέον σε καθημερινές παρεμβάσεις «ξορκίζοντας» το σενάριο της διάσπασης, αλλά και ζητώντας ταυτόχρονα να διεξαχθεί συνέδριο του κόμματος βάσει του συναποφασισμένου χρονοδιαγράμματος –δηλαδή τον Νοέμβριο- χωρίς αναβολές. Επίσης, να πέσουν οι τόνοι ζήτησε χθες από την δημόσια τηλεόραση και η Όλγα Γεροβασίλη, καίτοι επέμεινε στην ορθότητα της δήλωσής της ότι καμία φορά, δεν βλάπτουν τα διαζύγια. Πάντως, διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση δεν... συνιστά κάτι τέτοιο. «Αυτή τη στιγμή δεν το συνιστώ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έτεινε χείρα φιλίας στο νέο πρόεδρο: «Θα παραμείνω στη γραμμή του νέου προέδρου, ο οποίος διατύπωσε ότι ο στόχος μας είναι ενωτικά, ενωμένοι να προχωρήσουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι σε μια προεκλογική περίοδο -εκλογής του προέδρου- προφανώς υπήρχαν κάποιες αντιπαραθέσεις. Όλοι το καταλαβαίνουμε ότι είναι μια διαδικασία η οποία θα είναι ανταγωνιστική μετεκλογικά. Ωστόσο, θα ήθελα να πω τη θέση μου και να θυμίσω ότι αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα προφανώς δεν βοηθάει κανέναν. Κυρίως δεν βοηθάει αυτούς που το προκαλούν στα μάτια όλων όσων νιώθουν την ανάγκη ότι εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ελληνική πραγματικότητα, τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής, η οποία εξάλλου έχει διαμηνύσει ότι «βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση» από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Νίκου Φίλη προσωπικά σε βάρς του Στέφανου Κασσελάκη.

«Μετριέται» ο πρόεδρος

Πάντως, μέσα σε αυτό το σκηνικό, μένει να φανεί αν και πόσο θα διαρκέσει και η «λάμψη» που οδήγησε τον Στέφανο Κασσελάκη σε αυτό τον πρωτοφανή θρίαμβο της περασμένης Κυριακής. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά πιστώθηκε κάποια αλλαγή της εικόνας στους πολιτικούς συσχετισμούς, αφού στην πρώτη δημοσκόπηση επί των ημερών του, που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός Action24 και την διενήργησε η εταιρεία Opinion Poll, τα ποσοστά του κόμματος είναι μικρότερα από εκείνα των πρόσφατων εκλογών και η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη για το αν είναι καλή ή κακή η εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συν τοις άλλοις, ενώ η «περιοδεία» στο κέντρο της Αθήνας με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Ιωακειμίδη, άφησε καλές εντυπώσεις για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, η επίσκεψή του σε σχολείο Ειδικής Αγωγής για παιδιά με αναπηρία δεν πήγε και τόσο καλά: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσείλκυσε σφοδρή κριτική, αφενός γιατί σε μία αποστροφή του λόγου του υποσχέθηκε να τούς βρει κτήριο «σε μία εβδομάδα» όταν άκουσε το κτηριακό πρόβλημα της συγκεκριμένης μονάδας, αφετέρου έκανε... γυμναστικές επιδείξεις περνώντας με ακροβατικό τρόπο κάτω από κάποια κάγκελα, όντας σε σχολείο με παιδιά που έχουν αναπηρία...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: