28.9.23

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει...


Εσωκομματικές πιέσεις για αλλαγή στρατηγικής και προσαρμογή στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ...ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος η προσέγγιση από την πλευρά της ηγεσίας ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ίδιος και η ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου αποτελεί απλώς ένα νέο περιτύλιγμα. Προς ενίσχυση αυτής της τοποθέτησης, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τον κ. Κασσελάκη στήριξαν ο Πολάκης και ο Παππάς, που, όπως πρόσθεσε, έχει καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο. Η κυρίαρχη αντίληψη στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξακολουθήσει να σπαράσσεται από τις εσωτερικές διαμάχες και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο δίνεται η ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να κερδίσει έδαφος και πολιτικό χώρο στην κοινωνία. Η επιλογή της ηγετικής ομάδας είναι, με βάση αυτή την ανάγνωση, να ενισχυθεί η τακτική που μέχρι τώρα έχει ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ και επικεντρώνεται στην ανάδειξη συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε να παγιωθεί στη σκέψη των πολιτών ως η κυρίαρχη αντιπολιτευόμενη δύναμη. Αυτή η στρατηγική θα εκδηλωθεί άμεσα, πιθανότατα από σήμερα με την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης από τον κ. Ανδρουλάκη για την κοινωνική κατοικία.

Παράλληλα, θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών των τομέων πολιτικής για την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων σε τομείς όπως η υγεία, το κόστος διαβίωσης, η αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες κ.ά. Για παράδειγμα, στον χώρο της υγείας θα αναλυθούν τα μεγάλα προβλήματα ανά περιοχή, όπως στα νησιά, και θα ακολουθήσουν επιτόπιες επισκέψεις του κ. Ανδρουλάκη, προκειμένου να επικοινωνούνται στις τοπικές κοινωνίες οι προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντίστοιχα, ο κ. Ανδρουλάκης θα περιοδεύσει και πάλι στις πλημμυρόπληκτες περιοχές. Βεβαίως, δεν συμμερίζονται όλοι την κεντρική ανάγνωση της τρέχουσας συγκυρίας. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στη χθεσινή συνεδρίαση, ο οποίος ζήτησε να προσδιοριστεί ως στρατηγικός στόχος η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές και όχι να ορίζεται ως ορόσημο για την πορεία του κόμματος ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Οπως είπε, με τον τρόπο αυτό δεν κινητοποιούνται οι δυνάμεις της παράταξης.

Παράλληλα, επί της ουσίας παρέπεμψε στην περίπτωση Κασσελάκη για άντληση διδαγμάτων, όσον αφορά την ενίσχυση της επικοινωνιακής εικόνας του κόμματος και της μεγαλύτερης προβολής από τα μέσα ενημέρωσης, ζητώντας καλύτερη διαχείριση ειδήσεων και δημιουργία ισχυρών social media. Ζήτησε, τέλος, καλύτερη ανάλυση και τεκμηρίωση των προτάσεων του κόμματος, ώστε να είναι ξεκάθαρες οι θέσεις και να μπορούν να «επικοινωνηθούν» καλύτερα στους πολίτες...

Δώρα Αντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: