28.9.23

Κυβερνοεπιθέσεις...


Ανεβάζει ρυθμούς το υπουργείο Εσωτερικών για να καλύψει καθυστερήσεις και κενά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε αυτή τη φάση η ...κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει για να κλείσει εκκρεμότητες τεχνικού χαρακτήρα επί των διαδικασιών, ώστε να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός για την ομαλή διεξαγωγή των τοπικών εκλογών. Στις κύριες επιδιώξεις είναι να υπάρχει μεγάλη ασπίδα για κυβερνοεπιθέσεις.

Μόλις ένδεκα ημέρες πριν από τις τοπικές κάλπες, “κλείδωσε” το κονδύλι για την παροχή υπηρεσιών συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023. Καθορίστηκε στο ποσό των έξι εκατομμυρίων οκτακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ (6.820.000,00€) και θα βαρύνει τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με τη μορφή του κατεπείγοντος, το απόγευμα της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2027, υπογράφηκε (Αριθ. Πρωτ.: 81194 / 27.09.2023) από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών η απόφαση για την απευθείας ανάθεση υπηρεσιών τεχνικής κάλυψης των αυτοδιοικητικών εκλογών στην εταιρεία πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών πληροφορικής «SINGULARLOGIC».

Το έργο παροχής υπηρεσιών σχετικά με τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: δημιουργία εκλογικής βάσης δεδομένων , συγκέντρωση των αποτελεσμάτων και για τις δύο Κυριακές (μέσω συστήματος SRT και Data Entry), παρουσίαση – διάθεση των αποτελεσμάτων από το «Δίκτυο Εκλογών», το Διαδίκτυο, την Τηλεόραση κά.

Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί υπηρεσίες όπως:

Επικαιροποίηση του κεντρικού συστήματος σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο
Αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών για αυξημένη ασφάλεια και προστασία από κυβερνοεπιθέσεις
Σύστημα SRT για το σύνολο των εκλογικών τμημάτων ( Εξοπλισμός /διαθέσιμες 24.000 συσκευές SRT, Εφαρμογή κατάλληλα προσαρμοσμένη, Επιχειρησιακή υποστήριξη)
Προετοιμασία των συσκευών SRT χωριστά και εξ αρχής για κάθε Κυριακή
Κάλυψη ανάγκης μετάδοσης της συμμετοχής του εκλογικού σώματος στην εκλογική διαδικασία
Εκπαίδευση και υποστήριξη του συνόλου των Πρωτοδικείων της χώρας για δυο Κυριακές
Υποστήριξη υποσυστημάτων ΟΣΥΕΔ- Ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων (Αυτοδιοικητικές Εκλογές)
Πλήρως ανασχεδιασμένη Δημόσια Διαδικτυακή Πύλη (Public Portal)
Την ίδια ώρα, κομβικό ρόλο στην ηλεκτρονική θωράκιση των εκλογών για τη διασφάλιση των διακινούμενων δεδομένων έχει το υπουργείο ψηφιακής Διακυβέρνησης με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαστεργίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάθεση διαδικτυακών υπηρεσιών στο πληροφοριακό σύστημα «ΟΣΥΕΔ – Ηλεκτρονική πύλη καταχώρησης υποψηφίων (Αυτοδιοικητικές Εκλογές)» του Υπουργείου Εσωτερικών, γίνεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: