30.9.23

Κυβέρνηση σε σύγχυση...



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού χωρίς αντίπαλο. Δικαίως από μια άποψη, αφού στον βασικό πόλο της αντιπολίτευσης επικρατεί εσωστρέφεια. Αλλά διόλου δικαίως από πολλές άλλες απόψεις αν πάρει κανείς υπ' όψιν του τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, μέσω των οποίων οι πολίτες έριξαν «βροχή» από κίτρινες κάρτες στην κυβέρνηση για κρίσιμα πεδία της διακυβέρνησης...

Σε ανύποπτο χρόνο λίγο πριν από τις κάλπες του Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προδικάζοντας τη δεύτερη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει την ατάκα: «Η αντιπολίτευση θα ψάχνεται για καιρό, εμείς θα είμαστε αντιπολίτευση του εαυτού μας». Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς το εννοούσε. Ωστόσο αυτή η πρόβλεψή του έχει γίνει τις τελευταίες μέρες μια τρομακτική κυριολεξία για τον ίδιο και τους υπουργούς του. Γιατί, εκτός από τις κραυγαλέες αποτυχίες των αρμόδιων υπουργών στη διαχείριση των κρίσεων που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου και οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, έχουμε μια πρωτοφανή σε κυβέρνηση εκατό ημερών εικόνα εσωτερικής σύγχυσης, ασυνεννοησίας και τελικά αποσύνθεσης. Εχουμε και λέμε:

Δύο υπουργοί (Μηταράκης και Βαρβιτσιώτης) αποπέμφθηκαν πριν καν προλάβουν να ζεστάνουν τις καρέκλες τους. Ενας υπουργός (Φλωρίδης) έχει αποδοκιμαστεί δύο φορές από το Μαξίμου για την επίμονη άποψή του κατά του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών, που το έχει θεσπίσει η ίδια η Ν.Δ., αλλά επανέρχεται τρίτη φορά. Τέσσερις υπουργοί και υφυπουργοί (Αδωνις Γεωργιάδης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Δημήτρης Καιρίδης, Χάρης Θεοχάρης) προαναγγέλλουν μέτρα της αρμοδιότητάς τους και σε ελάχιστες ώρες είτε αναγκάζονται να τα ανακαλέσουν, είτε διαψεύδονται με τον πιο επίσημο τρόπο μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ακόμη και τα θέματα στα οποία οι υπουργοί αδειάζονται μεγαλοπρεπώς από το Μαξίμου έχουν τη σημασία τους. Γιατί προδίδουν την εύθραυστη σχέση της κυβέρνησης με στρώματα και ακροατήρια που θεωρεί δικά της. Το υπουργείο Υγείας ανακάλεσε άρον άρον τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων όταν αντέδρασαν οι φορείς γιατρών και φαρμακοποιών. Ο υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός Οικονομικών μάζεψαν ταχύτατα όσα ψέλλισαν για αύξηση εισφορών και φορολογικών συντελεστών στους ελεύθερους επαγγελματίες, για να προλάβουν μια «εξέγερσή» τους. Και η εξαγγελία του υπουργού Μετανάστευσης περί νομιμοποίησης 300.000 μεταναστών θυσιάστηκε ταχύτατα για να μην προσβληθεί το εντός και παραπλεύρως της Ν.Δ. ακροδεξιό ακροατήριο.

Πράγματι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελίσσεται στην πιο δραστήρια αντιπολίτευση του εαυτού της. Αλλά με όρους σύγχυσης και αποσύνθεσης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: